Clicky

maandag 16 september 2024 - 10:04 uur
Transport GmbH
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsPolitie onderzoekt dood wolf in Gelderse Harskamp

Politie onderzoekt dood wolf in Gelderse Harskamp

HARSKAMP – De politie doet onderzoek naar de dood van een wolf in de nacht van woensdag op donderdag in het Gelderse Harskamp. Dat onderzoek wordt gedaan om een misdrijf uit te sluiten.

De politie werd rond 00.30 uur gewaarschuwd dat een wolf was aangereden op de Westenengerdijk. Agenten troffen er de wolf en auto aan, net als de 22-jarige bestuurder uit de gemeente Ede. De wolf stierf kort daarna, meldt de politie op X.

Of de wolf daadwerkelijk is doodgereden, of dat er misschien iets anders is gebeurd, wordt volgens een politiewoordvoerder nog onderzocht. Het opzettelijk doden van een wolf, een beschermde diersoort, is wettelijk verboden en kan leiden tot een gevangenisstraf of een boete.

DNA-onderzoek

DNA-onderzoek moet uitwijzen om welke wolf het gaat. Het kan een in Nederland gevestigde wolf zijn, maar ook een ‘zwervende’ wolf uit bijvoorbeeld Duitsland. BIJ12, de organisatie die wolvenzaken afhandelt voor de provincies en allerlei data rond wolven verzamelt, verwacht de resultaten hiervan pas over ongeveer twee maanden. “Of de provincie Gelderland moet besluiten een spoedanalyse te laten uitvoeren als het zo snel mogelijk wil weten welke wolf het is. Dan kan het resultaat er binnen twee weken zijn”, aldus een woordvoerder van BIJ12.

LEES OOK
Ook nieuwe kabinet wil beschermde status wolf verlagen

Volgens hem ging het bij de meest recente aanrijdingen met wolven waarbij het DNA-resultaat inmiddels bekend is, voornamelijk om zwervende wolven die zich niet op een specifieke locatie in Nederland hadden gevestigd. Wolven die al langer op een specifieke locatie verblijven, mijden doorgaans openbare wegen. Harskamp ligt ten noordwesten van de Veluwe, waar meerdere roedels zich hebben gevestigd.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Tata Steel onthult toekomstbestendige decoilinglijn bij Feijen

MAASTRICHT - Feijen Heavy Gauge Europe, een gespecialiseerd staalservicecentrum en dochteronderneming van Tata Steel Nederland, heeft een state-of-the-art decoilinglijn gelanceerd. Deze investering is een...
×