Clicky

maandag 16 september 2024 - 10:07 uur
Transport GmbH
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsCelstraf voor laten ontploffen van mortierbom bij grillroom in Leeuwarden

Celstraf voor laten ontploffen van mortierbom bij grillroom in Leeuwarden

LEEUWARDEN – Een 53-jarige man uit Leeuwarden is veroordeeld tot drie jaar cel waarvan één jaar voorwaardelijk voor het plaatsen en laten ontploffen van een mortierbom. De rechtbank acht bewezen dat de man op 11 oktober 2023 met opzet een ontploffing teweeg heeft gebracht voor de voordeur van een grillroom in Leeuwarden.

De knal van de ontploffing was zo hard, dat de politie de ontploffing op drie kilometer afstand hoorde en direct richting het centrum van Leeuwarden is gereden. Kort voor en tijdens de ontploffing waren er meerdere personen aanwezig rondom de grillroom. Het mag een wonder heten dat er niemand (dodelijk) gewond geraakt is, stelt de rechtbank. Het is bij materiele schade gebleven.

De man heeft in ruil voor de belofte van drugs de mortierbom laten ontploffen bij de grillroom waar hij regelmatig gratis broodjes kreeg van de eigenaar, zo blijkt uit zijn verklaring. Ook blijkt dat hij zich geen moment heeft afgevraagd of hij door zijn handelen andere in gevaar kon brengen. Hij was op dat moment onder invloed van cocaïne en methadon waardoor hij niet goed na kon denken, aldus de man.

LEES OOK
Geen of minder treinen rond Leeuwarden in juni en juli

De rechtbank stelt dat de man kennelijk nog wel dusdanig helder na kon denken, dat hij zichzelf in veiligheid kon brengen nadat hij de lont had aangestoken. De man verklaarde tijdens de zitting dat hij direct na het aansteken van het lont zich uit de voeten gemaakt heeft. De rechtbank vindt het gepleegde feit buitengewoon ernstig en neemt het de man bijzonder kwalijk. De man heeft hij zijn middelengebruik en verslaving laten prevaleren boven de veiligheid van personen en goederen. Hij heeft levensgevaar voor anderen veroorzaakt en geen respect getoond voor de eigendommen van anderen.

In het oordeel is ook meegenomen dat de man bekend is met druggerelateerde criminaliteit en meermalen veroordeeld is tot gevangenisstraffen voor het plegen van vermogensfeiten. Hij heeft in 2023 een tweede kans gekregen van de politierechter, maar ondanks dat hij een gewaarschuwd man was, heeft hij toch weer een ernstig feit gepleegd. Daarnaast is rekening gehouden met de verstandelijke beperking verslavingsproblematiek van de man.

LEES OOK
Tot middaguur geen treinverkeer tussen Zwolle en noorden

De rechtbank veroordeelde de man tot een gevangenisstraf van 36 maanden, waarvan 12 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. Daarnaast moet hij zich laten behandelen in een gespecialiseerde zorginstelling. Ook zal hij langere tijd onder toezicht staan en een eerder opgelegde voorwaardelijke gevangenisstraf van 105 dagen uit moeten zitten.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Tata Steel onthult toekomstbestendige decoilinglijn bij Feijen

MAASTRICHT - Feijen Heavy Gauge Europe, een gespecialiseerd staalservicecentrum en dochteronderneming van Tata Steel Nederland, heeft een state-of-the-art decoilinglijn gelanceerd. Deze investering is een...
×