Clicky

maandag 16 september 2024 - 04:31 uur
Transport GmbH
HomeTRANSPORTNIEUWSLuchtvaartEU-toezichthouder wil inspecties Airbus A350 na brand in motor

EU-toezichthouder wil inspecties Airbus A350 na brand in motor

KEULEN – De Europese toezichthouder voor de luchtvaart eist inspecties bij een aantal Airbus-vliegtuigen van het type A350. Bij een van deze toestellen ontstond onlangs tijdens een vlucht van Cathay Pacific brand in een vliegtuigmotor.

Het Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart (EASA) laat aan persbureaus weten dat in ieder geval een deel van alle Airbus A350-toestellen van Europese luchtvaartmaatschappijen moet worden gecontroleerd om het incident bij de Cathay Pacific-vlucht. Het is onduidelijk welke precieze eisen EASA stelt aan de inspecties, die als “voorzorgsmaatregel” gelden.

“Een A350-1041-toestel in gebruik bij Cathay Pacific voor vlucht CX383 van Hongkong naar Zürich kreeg zondag kort na het opstijgen te maken met brand in de motor”, verklaarde EASA. Het vuur werd “snel ontdekt en geblust”. Het incident zou het gevolg zijn geweest van een defect aan een brandstofslang.

Aan de grond

Cathay Pacific hield na het incident 48 vliegtuigen van hetzelfde type aan de grond voor controle. De luchtvaartautoriteit van Hongkong, waar Cathay Pacific vandaan komt, onderzoekt de brand.

LEES OOK
Brand verwoest twee schuren bij landbouwbedrijf in Zeewolde [+foto's]

Rolls-Royce, dat de motoren maakte voor de A350-toestellen van Cathay, zegt zelf ook inspecties uit te voeren en “nauw samen te werken” met de Europese toezichthouder.

Eis voor inspecties

De A350 van Airbus is een voor lange vluchten bestemd vliegtuig met brede romp, wat betekent dat er genoeg ruimte is voor twee of meer gangpaden tussen de stoelen. De grootste uitvoeringen van het vliegtuig kunnen vijfhonderd passagiers vervoeren. De A350 is het grootste model dat Airbus nog levert, nadat de Europese vliegtuigfabrikant in 2021 was gestopt met de productie van zijn ‘superjumbo’ A380.

Air France heeft A350-vliegtuigen in zijn vloot, maar een woordvoerder laat weten dat de eis voor inspecties niet voor deze toestellen geldt. De Franse zustermaatschappij van KLM vliegt namelijk met de A350-900, terwijl na contact met Rolls-Royce en EASA bleek dat de controles nodig zijn voor de A350-1000.

KLM heeft geen Airbus A350 in zijn vloot. Wel bestelde de Nederlandse luchtvaartmaatschappij vorig jaar vijftig vliegtuigen van dit type.

LEES OOK
Vrachtwagen in brand op Belgische E34, Zelzatetunnel afgesloten [+foto's]
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Doden en chaos door storm in Midden- en Oost-Europa

WENEN - De stortregens van storm Boris, die sinds donderdag Midden- en Oost-Europa teisteren, hebben volgens de autoriteiten in de getroffen landen tot minstens...
×