Clicky

maandag 16 september 2024 - 04:40 uur
Transport GmbH
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsPolitie gaat uit van terrorisme bij schietpartij München

Politie gaat uit van terrorisme bij schietpartij München

MÜNCHEN – De Duitse politie denkt dat de man die het vuur opende in München een terroristische aanslag wilde plegen. De aanval was vermoedelijk gericht tegen het Israëlische consulaat, zegt de politie in een gezamenlijke verklaring met justitie. De 18-jarige schutter werd zelf doodgeschoten door de politie.

De schietpartij vond plaats in de buurt van het Israëlische consulaat in München. Vijf politiemensen vuurden terug en doodden de 18-jarige. Verder raakte volgens de autoriteiten niemand gewond. Donderdag werd stilgestaan bij de gijzeling tijdens de Olympische Spelen van München in 1972, precies 52 jaar geleden. Daarbij werden elf Israëliërs gedood.

De man die werd doodgeschoten was een 18-jarige man uit Oostenrijk. In dat land zijn de veiligheidsmaatregelen aangescherpt, zei minister van Binnenlandse Zaken Gerhard Karner. Hij zei dat daarvoor ook contact is opgenomen met de Israëlische ambassade. “De Oostenrijkse veiligheidsdiensten staan in nauw contact met de Duitse collega’s.”

Volgens de Oostenrijkse politie was de vermoedelijke schutter al sinds vorig jaar in beeld bij de autoriteiten. Hij bleek religieus geradicaliseerd te zijn, had belangstelling voor wapens en explosieven en hij had schoolgenoten bedreigd met geweld. Volgens persbureau APA was op zijn telefoon propaganda gevonden voor Islamitische Staat. Toch was het onderzoek naar hem volgens de politie om onbekende redenen in april vorig jaar gestaakt.

LEES OOK
Nieuwe arrestatie in zaak verijdelde aanslag Taylor Swift-concert

“De vastberaden reactie van de politie in München heeft vandaag een moordenaar gestopt en mogelijk een terroristische geweldsdaad voorkomen”, schrijft minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser op X. Ze zegt in contact te staan met haar Oostenrijkse ambtgenoot en de Israëlische ambassadeur in Duitsland. “Het blijft onze plicht om alles in het werk te stellen om Jodinnen en Joden in Duitsland te beschermen. Vandaag is eens te meer gebleken dat die bescherming van levensbelang is.”

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Doden en chaos door storm in Midden- en Oost-Europa

WENEN - De stortregens van storm Boris, die sinds donderdag Midden- en Oost-Europa teisteren, hebben volgens de autoriteiten in de getroffen landen tot minstens...
×