Clicky

maandag 16 september 2024 - 04:34 uur
Transport GmbH
HomeTRANSPORTNIEUWSLuchtvaartAir France-KLM lijkt miljoenenboete toch te moeten betalen

Air France-KLM lijkt miljoenenboete toch te moeten betalen

LUXEMBURG – Air France-KLM moet vrezen voor een miljoenenboete van de Europese Commissie. Het gaat om een bedrag van in totaal 310 miljoen euro. De advocaat-generaal van het Europese Hof van Justitie, de belangrijkste adviseur van het hof, ziet geen reden om de boete te vernietigen of te verlagen. Over een aantal maanden doet het hof een uitspraak in deze langslepende zaak.

Het gaat om drie boetes, een aan het hele concern en twee aan de afzonderlijke zustermaatschappijen. Air France-KLM heeft een boete van 124,4 miljoen euro gekregen, zustermaatschappij KLM een boete van 2,7 miljoen euro en zustermaatschappij Air France een boete van 182,9 miljoen euro.

Ook andere luchtvaartmaatschappijen hebben eind 2010 boetes gekregen van de Europese Commissie. Het gaat om een totaalbedrag van 790 miljoen euro. De Commissie legde de boetes op, omdat de luchtvaartmaatschappijen onderlinge prijsafspraken hadden gemaakt over luchtvrachten, in de periode december 1999 tot februari 2006.

LEES OOK
KLM vraagt parttimevliegers meer uren te vliegen vanwege pilotentekort

Hoger beroep

Vijf jaar later vernietigde het Gerecht van de Europese Unie het besluit van de Commissie. Die liet het er niet bij zitten en nam een nieuw, beter gemotiveerd en onderbouwd besluit. Dat werd door de luchtvaartmaatschappijen in hoger beroep aangevochten. Ze wilden dat de boete zou worden ingetrokken of op zijn minst verlaagd zou worden. Het Gerecht oordeelde dit keer dat de boete terecht was.

Het Europese Hof behandelt nu de zaak in hoger beroep, dat door de luchtvaartmaatschappijen is ingesteld.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Doden en chaos door storm in Midden- en Oost-Europa

WENEN - De stortregens van storm Boris, die sinds donderdag Midden- en Oost-Europa teisteren, hebben volgens de autoriteiten in de getroffen landen tot minstens...
×