Clicky

maandag 16 september 2024 - 03:29 uur
Transport GmbH
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsVan Hijum: onbegrijpelijk dat signalen bij UWV niet doorkwamen

Van Hijum: onbegrijpelijk dat signalen bij UWV niet doorkwamen

DEN HAAG – Het is “extra pijnlijk” dat de problemen bij het UWV lang onder de radar bleven en misschien voorkomen had moeten worden als signalen waren opgepikt, zegt verantwoordelijk minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken).

Zowel mensen die zelf een arbeidsongeschiktheidsuitkering ontvingen als UWV-medewerkers hebben aan de bel getrokken. “En dan is het echt onbegrijpelijk dat dat soort signalen niet doorkomen en tot actie leiden”, aldus Van Hijum tegen het ANP.

De minister meldde woensdag aan de Tweede Kamer dat tal van WIA-uitkeringen verkeerd zijn berekend. Het gaat mogelijk om tienduizenden uitkeringen die in de helft van de gevallen te hoog werden vastgesteld. In de andere helft van de gevallen kregen mensen juist minder dan waar ze recht op hadden. Zij kunnen waarschijnlijk compensatie krijgen.

Van Hijum herhaalt dat het echt nog even duurt voordat er duidelijkheid is, ook voor de getroffen mensen. “Je moet van alle individuele casussen nagaan of er fouten zijn gemaakt, welke fouten er zijn gemaakt.” Dat heeft nu eenmaal tijd nodig, aldus de bewindsman. “Het is ongemakkelijk, maar het is wel de realiteit.”

LEES OOK
Werkgevers op zoek naar 49.000 mensen om vervoer te vergroenen

Het is een “groot probleem”, erkent Van Hijum, die “ontzettend geschrokken” is van de omvang en ernst ervan. Maar hoeveel mensen hierdoor zijn geraakt moet het UWV nog uitzoeken. Pas dan kan het kabinet een beeld krijgen van hoeveel mensen een nabetaling krijgen en hoeveel geld daarmee gemoeid is.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Doden en chaos door storm in Midden- en Oost-Europa

WENEN - De stortregens van storm Boris, die sinds donderdag Midden- en Oost-Europa teisteren, hebben volgens de autoriteiten in de getroffen landen tot minstens...
×