Clicky

maandag 16 september 2024 - 03:28 uur
Transport GmbH
HomeTRANSPORTNIEUWSLuchtvaartKLM vraagt parttimevliegers meer uren te vliegen vanwege pilotentekort

KLM vraagt parttimevliegers meer uren te vliegen vanwege pilotentekort

AMSTELVEEN – KLM gaat parttimepiloten vragen om meer uren te vliegen. De luchtvaartmaatschappij kampt naar eigen zeggen met een groot pilotentekort en denkt dat de parttimers kunnen helpen om komende jaren roosterproblemen te voorkomen.

Bij KLM werken meer dan 3000 vliegers, zegt een woordvoerster na berichtgeving door De Telegraaf. Dit zijn er meer dan ooit tevoren, maar het gaat lang niet allemaal om fulltimekrachten. Zo zijn er ook mensen die bijvoorbeeld plannerwerk op kantoor combineren met vlieguren in de lucht. De afgelopen jaren is het aantal deeltijdverzoeken sterk gestegen. Omgerekend raakte de maatschappij hierdoor in een jaar tijd zo’n vijftig fulltimers kwijt.

Wat meespeelt is dat KLM tijdens de coronaperiode nagenoeg geen vliegers heeft aangenomen en omgeschoold. Sinds het einde van de lockdowns is de vraag naar vliegen echter weer flink aangetrokken. Omdat de maatschappij tegenwoordig niet meer over Rusland vliegt zijn er ook meer vliegers nodig. Sommige vluchten duren daardoor wel 30 procent langer. Verder is er de laatste tijd meer ziekteverzuim bij KLM.

LEES OOK
Corendon-oprichter hekelt ultrakorte vluchten: schaf ze gewoon af

Hoofd vliegdienst Eimerd Bult benadrukt in een intern bericht voor het personeel dat het probleem groot is. Als de maatschappij niets doet, blijven in 2027 waarschijnlijk een flink aantal vliegtuigen aan de grond omdat er onvoldoende piloten zijn om ze te besturen.

Ook nu al raakt het pilotentekort de hoeveelheid vluchten die KLM kan uitvoeren. Het is een van de redenen dat de maatschappij nog niet zoveel vluchten naar verre bestemmingen uitvoert als voor de coronapandemie. Dit leidt evenwel niet tot annuleringen, want er is al rekening mee gehouden in het vliegschema.

“We hebben de afgelopen maanden al volop ingezet op het werven en opleiden van extra vliegers en instructeurs. Die acties werpen vruchten af: dit jaar verwachten we driehonderd vliegers aan te nemen, de jaren daarna nog ruim driehonderd. We doen duizend omscholingen per jaar en dat zal de komende drie jaar zo blijven”, stelt Bult. “Toch hebben we nog steeds nieuwe aanwas nodig.”

LEES OOK
Rusland wil grenzen in Baltische Zee verleggen

KLM bekijkt ook hoe het zijn vliegdiensten en trainingsorganisaties efficiënter kan organiseren. Daarnaast spreekt de maatschappij met pilotenvakbond VNV over andere maatregelen die zouden kunnen helpen bij het inperken van de tekorten. “Ik wil er geen doekjes om winden: we moeten pittige discussies aan en moeilijke keuzes maken”, aldus Bult.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Doden en chaos door storm in Midden- en Oost-Europa

WENEN - De stortregens van storm Boris, die sinds donderdag Midden- en Oost-Europa teisteren, hebben volgens de autoriteiten in de getroffen landen tot minstens...
×