Clicky

zondag 15 september 2024 - 22:48 uur
Transport GmbH
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsCel- en taakstraf voor ontvoeren van 6-jarige jongen in Someren

Cel- en taakstraf voor ontvoeren van 6-jarige jongen in Someren

DEN BOSCH – De rechtbank Oost-Brabant heeft een 38-jarige man veroordeeld tot een taakstraf van 120 uur en een gevangenisstraf van 180 dagen, waarvan 177 dagen voorwaardelijk. Hij nam in Someren een 6-jarige jongen mee van straat en reed een tijdje met hem rond in zijn bus.

De jongen was in mei 2022 op zijn fiets onderweg naar huis en werd vlakbij zijn woning door de verdachte aangesproken. De verdachte laadde de fiets van de jongen in zijn busje en liet hem instappen. Vervolgens reed de verdachte korte tijd rond, waarna hij de jongen weer liet gaan.

Volgens de verdachte was er sprake van een miscommunicatie. Hij dacht dat de jongen de weg kwijt was en wilde hem helpen. De rechtbank beschouwt die verklaring als ongeloofwaardig. De jongen verklaart namelijk dat hij is ‘meegenomen’ en dat hij ‘in de bus moest’. Daarbij komt dat de rijroute van de man niet past bij zijn verklaring.

LEES OOK
Jongen (17) zwaargewond bij steekincident in Spijkenisse

De jongen wist namelijk de weg naar huis en was daar al bijna. Het is daarom onlogisch dat de verdachte juist de andere kant de straat uit reed en naar Maarheeze ging. Daar keerde hij om en reed weer terug naar Someren. Verder liet de verdachte na om de politie of omwonenden in te lichten dat hij een kind had gezien waarvan hij meende dat het verdwaald was.

De rechtbank kwalificeert het handelen van de verdachte gelet op die omstandigheden als ontvoering en het onttrekken van een minderjarige aan het wettig gezag.

Ondanks de impact die het voorval op de jongen had, zijn er vooralsnog geen negatieve gevolgen hiervan bij de jongen vastgesteld. Het is echter maar de vraag hoe dit in de toekomst zal zijn. De rechtbank gaat bij het bepalen van de straf uit van de huidige positieve situatie van de jongen. Ook weegt mee dat de jongen slechts kort in de bus zat en dat er in die bus verder niets is gebeurd.

LEES OOK
Vrouw (75) uit Huissen veroordeeld voor veroorzaken fataal verkeersongeluk

Het voorval was ook ingrijpend voor zijn ouders en andere gezinsleden. Doordat de verdachte niet bij de behandeling van deze strafzaak aanwezig was, zijn hun vele vragen onbeantwoord gebleven. Bovendien kunnen dit soort zaken zorgen voor gevoelens van angst, onveiligheid, wantrouwen en overbescherming. Ouders durven hun kind niet zomaar alleen over straat te laten gaan.

Al met al vindt de rechtbank een celstraf en een taakstraf op zijn plaats. Die celstraf is nagenoeg volledig voorwaardelijk om de verdachte ervan te weerhouden dat hij opnieuw in de fout gaat. De drie dagen onvoorwaardelijke gevangenisstraf zat hij inmiddels uit in voorarrest, zodat hij niet terug de cel in hoeft. Daarnaast moet de verdachte een taakstraf van 120 uur uitvoeren.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Doden en chaos door storm in Midden- en Oost-Europa

WENEN - De stortregens van storm Boris, die sinds donderdag Midden- en Oost-Europa teisteren, hebben volgens de autoriteiten in de getroffen landen tot minstens...
×