Clicky

zondag 15 september 2024 - 22:39 uur
Transport GmbH
HomeTRANSPORTNIEUWSWeer & VerkeerNieuw kabinet verhoogt verkeersboetes niet, wel inflatiecorrectie

Nieuw kabinet verhoogt verkeersboetes niet, wel inflatiecorrectie

DEN HAAG – Het nieuwe kabinet gaat verkeersboetes niet zelf verhogen, zegt justitieminister David van Weel. Wel komt er een inflatiecorrectie, waardoor de boetes met hetzelfde percentage groeien als de prijzen. Volgens de minister moet dat van de wet. “Daar ben ik aan gehouden.”

Volgens het Openbaar Ministerie staat de hoogte van verkeersboetes niet in verhouding met die voor zwaardere overtredingen. “Ik ben het daarmee eens”, zegt Van Weel. Behalve de belofte om “geen eigenstandige verhogingen” door te voeren, zegt hij daarom toe om te kijken of de boetes omlaag kunnen.

“Ik geef daarbij wel een winstwaarschuwing”, aldus Van Weel. “Het gat dat zou moeten worden gedekt om de laatste verhoging terug te draaien, vraagt zo’n 300 miljoen euro van de begroting van Justitie en Veiligheid. Dat is geld dat ik niet heb.” Ook het terugdraaien van een inflatiecorrectie zou “de facto een bezuiniging betekenen”.

De vorige minister van Justitie, Dilan Yeşilgöz, verhoogde de verkeersboetes om gaten in haar begroting te vullen. Van Weel noemt dat een “onwenselijke situatie”, die “mede heeft geleid tot disbalans waar we nu van spreken”.

LEES OOK
Van Zwol kan met instemming van Kamer kabinet gaan samenstellen
ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Doden en chaos door storm in Midden- en Oost-Europa

WENEN - De stortregens van storm Boris, die sinds donderdag Midden- en Oost-Europa teisteren, hebben volgens de autoriteiten in de getroffen landen tot minstens...
×