Clicky

zondag 15 september 2024 - 22:36 uur
Transport GmbH
HomeTRANSPORTNIEUWSLogistiekProtesten werknemers Volkswagen over dreigende sluiting fabrieken

Protesten werknemers Volkswagen over dreigende sluiting fabrieken

WOLFSBURG – Honderden werknemers van Volkswagen protesteren woensdag tegen een dreigende sluiting van Duitse fabrieken van de autofabrikant.

Volkswagen praat werknemers bij op het hoofdkantoor in Wolfsburg over die mogelijke sluiting. Daarbij werden de topman en financieel directeur uitgejouwd door personeel.

Het bedrijf zei maandag dat er voor het eerst fabrieken in Duitsland gesloten kunnen worden om kosten te verlagen. Ook wil het concern afspraken rond het uitsluiten van gedwongen ontslagen schrappen. De ondernemingsraad en de vakbonden hebben al gezegd zich te zullen verzetten.

Volgens Volkswagen is de autoverkoop in Europa nog niet hersteld van de coronacrisis. Het concern meldt een jaarlijks verkoopverlies van een half miljoen auto’s sinds corona, wat zorgt voor overcapaciteit in fabrieken. Daardoor zouden twee fabrieken overbodig zijn geworden, aldus Volkswagen.

Er zijn duizenden werknemers op de bijeenkomst. Er werden leuzen geroepen tegen de directie zoals: “wij zijn Volkswagen, jullie niet!”. De voorzitter van de ondernemingsraad verklaarde dat de top van Volkswagen zijn werk niet goed doet en dat het personeel hier niet de dupe van mag worden.

LEES OOK
Transportbedrijf negeert stelselmatig rijverbod op zondag in Duitsland

Het bedrijf heeft Duitse autofabrieken in Wolfsburg, Emden, Osnabrück, Hannover, Zwickau en Dresden. Ook zijn er fabrieken voor onderdelen in Kassel, Salzgitter, Braunschweig en Chemnitz. In totaal telt Volkswagen ongeveer 120.000 werknemers in eigen land.

Volkswagen heeft niet gezegd welke fabrieken eventueel dicht kunnen gaan. Het is volgens het concern een uiterste stap als andere maatregelen niet snel tot kostenbesparingen leiden. Ook is nog niets gezegd over hoe groot het eventuele banenverlies kan zijn.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Doden en chaos door storm in Midden- en Oost-Europa

WENEN - De stortregens van storm Boris, die sinds donderdag Midden- en Oost-Europa teisteren, hebben volgens de autoriteiten in de getroffen landen tot minstens...
×