Clicky

maandag 16 september 2024 - 09:55 uur
Transport GmbH
HomeTRANSPORTNIEUWSLuchtvaartKabinet zet volgens MOB natuurvergunningen industrie op het spel

Kabinet zet volgens MOB natuurvergunningen industrie op het spel

NIJMEGEN – Het kabinet zet de natuurvergunningen van industriële bedrijven en luchthavens op het spel als het natuurplannen schrapt die de afgelopen jaren voor het landelijk gebied zijn gemaakt, stelt Johan Vollenbroek van milieuorganisatie MOB. “Tijdens intrekkingsprocedures die wij voeren tegen bestaande vergunningen wijst de landsadvocaat steeds op het Nationaal Programma Landelijk Gebied. Als het kabinet die basis weghaalt, verzwakt het de eigen juridische positie, maar dat heeft het kabinet blijkbaar niet door”, stelt Vollenbroek.

MOB heeft onder meer procedures lopen tegen de vergunningen van Schiphol, diverse kolencentrales en Tata Steel IJmuiden. De stikstofuitstoot van die bedrijven speelt daarin een belangrijke rol. Als argument om afgegeven vergunningen in stand te houden, noemen advocaten die de overheid vertegenwoordigen volgens Vollenbroek vaak de positieve effecten die van het NPLG worden verwacht. Het kabinet is echter van plan de financiering daarvan grotendeels in te trekken en de aanpak om te gooien. “Wil het kabinet de industrie opofferen aan een failliet landbouwmodel?”, vraagt de MOB-voorzitter zich af.

LEES OOK
Douane vindt 3374 kilo drugsgrondstof BMK in luchtvracht op Schiphol

Doelen op het gebied van natuur, klimaat en waterkwaliteit blijven intussen gewoon staan, al wil het kabinet nog proberen in Brussel uitzonderingen los te krijgen. Het is verder nog behoorlijk onduidelijk hoe landbouwminister Femke Wiersma de doelen voor natuurherstel en -behoud concreet wil bereiken. Volgens Vollenbroek zal het kabinet “als een duveltje uit een doosje met heel goede alternatieve plannen moeten komen”.

MOB heeft veel vertrouwen in de lopende procedures. De organisatie overweegt nu de strijd tegen stikstofuitstoot door de industrie nog verder op te voeren.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Nederland voert voor het eerst e-TOL in

ROTTERDAM - Op 7 december gaat de nieuwe A24/Blankenburgverbinding bij Rotterdam open. Dit is de eerste snelweg in Nederland waar weggebruikers elektronisch tol (e-TOL)...
×