Clicky

donderdag 19 september 2024 - 00:40 uur
Transport GmbH
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsLandbouwminister Wiersma breekt met natuurbeleid van voorganger

Landbouwminister Wiersma breekt met natuurbeleid van voorganger

DEN HAAG – Het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG), waarin provincies plannen moeten maken om problemen met stikstof en waterkwaliteit aan te pakken, komt in zijn huidige vorm te vervallen. Het kabinet komt in het regeerprogramma met een nieuwe aanpak, bevestigen Haagse bronnen na een bericht van de NOS.

De stap komt niet geheel onverwacht. De nieuwe landbouwminister Femke Marije Wiersma liet eerder al weten met het natuurbeleid een andere koers te willen gaan varen. Ook ging in het hoofdlijnenakkoord dat de coalitiepartijen PVV, VVD. NSC en BBB dit voorjaar sloten, een streep door een miljardenfonds waarmee de plannen van de provincies gefinancierd zouden worden.

Tegelijkertijd staat in het hoofdlijnenakkoord dat het kabinet zich aan bestaande afspraken wil houden. Wiersma onderschreef dat bij haar aantreden als minister. Het vervallen van het NPLG hoeft volgens ingewijden dan ook niet te betekenen dat de plannen die de provincies al hebben gemaakt direct de prullenbak in kunnen.

LEES OOK
Van der Plas dreigt te vertrekken bij gedwongen krimp veestapel

De oppositie in de Tweede Kamer is woedend. “Zo dom”, reageert Kamerlid Laura Bromet van GroenLinks-PvdA, die verder van “bestuurlijk vandalisme” spreekt. “Nederland wordt gegijzeld door de intensieve veehouderij en haar vertegenwoordigers: de BBB-bewindspersonen op het ministerie van Landbouw.”

“Wat een BBBende”, schrijft ChristenUnie-parlementariër Pieter Grinwis op X. “Het geld grotendeels wegbezuinigd. De fik in het NPLG. Geen antwoord op de vraag hoe dan wel voor natuur, water en klimaat te zorgen. De oude schoenen weggegooid, terwijl de nieuwe er nog lang niet zijn.”

Ook Anne-Marijke Podt van D66 reageert verbaasd, en vreest dat het harde werk dat in de provincies al is verricht voor niets zal zijn geweest. “Benieuwd naar hoe de minister dit vanmiddag uitlegt.” De landbouwcommissie in de Tweede Kamer debatteert dan met de minister over het stikstofbeleid.

Ook coalitiepartij VVD plaatst een kanttekening. “Als deze minister ervoor kiest om de gebiedsgerichte aanpak in de provincies, het NPLG, af te schaffen, moeten daar andere doelen tegenover staan die zorgen voor daling van stikstofuitstoot en versterking van de natuur”, zegt Kamerlid Thom van Campen. Ook hamert hij erop dat beleidswijzigingen “juridisch houdbaar” moeten zijn.

LEES OOK
BBB 'baalt' van krimp veestapel, legt schuld bij vorige ministers
ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

VS klagen Grace Ocean en Synergy Marine aan voor schade brugramp...

BALTIMORE - Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft een rechtszaak aangespannen tegen de eigenaar en exploitant van de Dali, het vrachtschip dat een halfjaar...
×