Clicky

zondag 15 september 2024 - 22:40 uur
Transport GmbH
HomeTRANSPORTNIEUWSScheepvaart's Werelds grootste methanol-aangedreven containerschip vaart tussen de haven van Göteborg en...

‘s Werelds grootste methanol-aangedreven containerschip vaart tussen de haven van Göteborg en Azië

GÖTEBORG – Rederij Maersk heeft haar nieuwste en grootste methanol-aangedreven schip ingezet op de transoceanische wekelijkse route tussen de haven van Göteborg en Azië. Dit betekent dat de haven van Göteborg nu twee methanol-aangedreven containerschepen heeft die de haven regelmatig aandoen.

Het nieuwe schip, Antonia Maersk, met een laadvermogen van 16.592 TEU, werd in augustus in Aarhus gedoopt. Het schip is nu in de vaart op de AE5/Albatross-route, die deel uitmaakt van de 2M-scheepvaartalliantie. Met haar wekelijkse dienst tussen de haven van Göteborg en Azië vormt de route een belangrijke verbinding voor de Zweedse en Scandinavische import- en exportindustrie. Na haar eerste bezoek aan de haven van Göteborg, is het schip momenteel op weg naar havens in Zuidoost-Azië.

“Met Antonia Maersk zetten we een andere belangrijke, concrete stap in de groene transitie van de scheepvaart en verbeteren we het vermogen van onze Zweedse klanten om hun transportemissies verder te verminderen. Vóór 2027 lanceren we nog eens twintig methanol-aangedreven schepen, dus dit is een reis die nog maar net is begonnen”, zegt Birna Ödefors, Area Managing Director Nordics bij A.P. Moller Maersk.

LEES OOK
Rederijen Maersk en Hapag Lloyd varen mogelijk weer door Rode Zee

Antonia Maersk wordt aangedreven door bio-methanol, wat een besparing van 280 ton koolstofdioxide per dag betekent dat het schip in bedrijf is, volgens Maersk’s eigen gegevens. De dagelijkse besparing is gelijk aan de uitstoot van een vrachtwagen met een trailer die meer dan zes keer de wereld rondrijdt.

“Dit schip vertegenwoordigt een ander puzzelstukje voor de transitie naar duurzame scheepvaart. Het is natuurlijk bijzonder spannend dat dit schip regelmatig de haven van Göteborg aandoet op een van onze belangrijkste handelsroutes, wat de Zweedse industrie ten goede komt. En naast het verminderen van de transportemissies van onze klanten, vermindert het ook de emissies in onze haven en zorgt het voor schonere lucht in de stad Göteborg”, zegt Jacob Minnhagen, Senior Market Development Manager bij de haven van Göteborg.

Eerder dit voorjaar begon het kleinere methanolschip Laura Maersk de haven van Göteborg aan te doen op een intra-Europese scheepvaartroute tussen Göteborg en Bremerhaven. Antonia Maersk en Laura Maersk worden beide voortgestuwd door bio-methanol.

LEES OOK
Maersk bezorgd over uitbreiding onrust Rode Zee

Methanol: een belangrijke brandstof voor de scheepvaart

Methanol is een vloeibare brandstof bij normale temperaturen, waardoor het gemakkelijk te hanteren is voor de scheepvaart. De behandeling van de brandstof volgt goed ingeburgerde veiligheidsprocedures en wordt sinds 2015 beheerd in de haven van Göteborg. Bio-methanol vermindert de CO2-uitstoot met ongeveer 65 procent in vergelijking met conventionele brandstoffen.

Momenteel zijn er ongeveer dertig methanol aangedreven containerschepen in bedrijf en zijn er nog bijna 300 besteld bij verschillende rederijen. Schepen die op methanol varen, vormen momenteel ongeveer 10 procent van het totale orderboek.

In de haven van Göteborg worden systematisch en op de lange termijn inspanningen geleverd om de voorwaarden te scheppen voor de overgang van de scheepvaart naar een mix van hernieuwbare brandstoffen, waarbij methanol een belangrijk onderdeel is. De haven wil een verscheidenheid aan hernieuwbare brandstoffen kunnen opslaan, verwerken en leveren, met als doel om de grootste hub voor hernieuwbare energie in Scandinavië te worden.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Doden en chaos door storm in Midden- en Oost-Europa

WENEN - De stortregens van storm Boris, die sinds donderdag Midden- en Oost-Europa teisteren, hebben volgens de autoriteiten in de getroffen landen tot minstens...
×