Clicky

zondag 15 september 2024 - 15:08 uur
Transport GmbH
HomeTRANSPORTNIEUWSScheepvaartHavenbedrijf Antwerpen-Brugge, Havenbedrijf Rotterdam en het Gemeenschappelijk Nautisch Beheer bezegelen samenwerking met...

Havenbedrijf Antwerpen-Brugge, Havenbedrijf Rotterdam en het Gemeenschappelijk Nautisch Beheer bezegelen samenwerking met nieuwe overeenkomst

VLISSINGEN – Havenbedrijf Antwerpen-Brugge, Havenbedrijf Rotterdam en het Gemeenschappelijk Nautisch Beheer (GNB) hebben 2 september een overeenkomst getekend die hun samenwerking en uitwisseling van kennis en ervaringen verder bezegelt. Deze uitwisseling moet leiden tot een verdere verbetering op het gebied van veiligheid en vlotheid op vaarwegen en in havengebieden, wat vervolgens een positieve impact heeft op duurzaamheid en efficiëntie.

In het Schelde Coördinatiecentrum in Vlissingen zetten vertegenwoordigers van de drie partijen hun handtekening onder de nieuwe overeenkomst. Havenbedrijf Antwerpen-Brugge, Havenbedrijf Rotterdam en het Gemeenschappelijk Nautisch Beheer zijn verantwoordelijk voor Vessel Traffic Service (VTS) en het beheer van de radarsystemen in de Schelderegio, Maasaanloop en de bijbehorende havengebieden van Antwerpen en Rotterdam.

Dat systeem zorgt mede voor een snelle en veilige afhandeling van het scheepvaartverkeer en verzorgt op elk moment een actueel verkeersbeeld van de scheepvaart. VTS bestaat onder andere uit radartechnologie, marifonie, CCTV en AIS, waarmee de operators in een verkeerscentrale de scheepvaart kunnen begeleiden.

Scheepvaartafwikkeling belangrijk bij verduurzaming

Radartechnologie is al meer dan 100 jaar oud, maar blijft verder ontwikkelen, net als de scheepvaart. We zien een intensivering van het scheepvaartverkeer, maar ook andere energiedragers en bunkeractiviteiten. Daarnaast is scheepvaartafwikkeling een actief onderdeel van verduurzaming.

Door middel van digitalisering ontstaan er ook meer mogelijkheden om de communicatie tussen schepen en wal te optimaliseren en sensorfusion toe te passen. Daarbij worden verschillende sensoren – waaronder radar, AIS, Lidar, meteo en camera’s – gecombineerd om een beter, betrouwbaarder en completer beeld van het scheepvaartverkeer te creëren.

LEES OOK
Havenbedrijf Rotterdam en Rotterdam The Hague Airport werken samen aan duurzamere vliegtuigbrandstof

Vitale infrastructuur

Walradarsystemen worden gezien als vitale infrastructuur en moeten een hoge beschikbaarheid hebben. Om technologische mogelijkheden maximaal te benutten, willen de drie partijen hun krachten bundelen door kennis te delen en toekomstige ontwikkelingen te verkennen. Door deze gezamenlijke Non-Disclosure Agreement (NDA) op te stellen, kunnen de partijen vertrouwelijke informatie bespreken en delen.

‘Met het tekenen van deze overeenkomst zetten we een grote stap om gezamenlijk op te trekken in toekomstige ontwikkelingen en uitdagingen’, vertelt Marcel van Kampen, executive manager asset management van Havenbedrijf Rotterdam. ‘Zo kunnen we nieuwe ontwikkelingen sneller verkennen en zijn we een aantrekkelijke partner voor innovaties in de markt.’

‘Enorme technologische evolutie’

‘We zien een enorme technologische evolutie in het creëren van situationele awareness in het havengebied, met meer geavanceerde sensoriek en data. Daarnaast evolueert ook de verkeerstrafiek snel, met drones, autonome scheepvaart en een toename van de binnenvaart’, vertelt Wouter Faes, manager digital infrastructure & operations van Havenbedrijf Antwerpen-Brugge.

‘Om hierop te anticiperen, willen we samen met andere stakeholders kennis en ervaring uitwisselen. Zo blijven we ons inzetten voor het veilig en efficiënt laten verlopen van het scheepvaartverkeer over de verschillende platformen heen.’

Het gebied van de GNB is voor Vlaanderen én voor Nederland heel belangrijk, vertelt Natalie Balcaen, Permanent Commissaris van toezicht op de Scheldevaart namens GNB. ‘Nergens ter wereld liggen twee wereldhavens zo dicht bij mekaar als Antwerpen-Brugge en Rotterdam. Het spreekt voor zich dat we als goede buren qua technologische innovaties zoveel mogelijk samenwerken om de scheepvaart in onze regio nog veiliger en efficiënter te laten verlopen.’

LEES OOK
Havenbedrijf Rotterdam onderscheidt Cees de Keijzer met Sleepanker

Havenbedrijf Rotterdam beheert, exploiteert en ontwikkelt het Rotterdamse haven- en industriegebied en is verantwoordelijk voor het handhaven van een veilige en vlotte afhandeling van de scheepvaart. Het Havenbedrijf is trots op de haven van nu en creëert samen met partners de haven van de toekomst. Met vooruitziende blik streeft Havenbedrijf Rotterdam naar een klimaatvriendelijke, inclusieve én veilige haven.

Met een totale doorvoer van 271 miljoen ton per jaar vormt Port of Antwerp-Bruges een belangrijk knooppunt in de wereldwijde handel en industrie. Het Havenbedrijf Antwerpen-Brugge baat de haven van Antwerpen en Zeebrugge uit en heeft daarbij vier rollen te spelen. Als landlord, als operator, als regulator en als community builder. We willen een wereldhaven zijn die mens, klimaat en economie verzoent.

Het Gemeenschappelijk Nautisch Beheer is de verantwoordelijke voor veilig en vlot scheepvaartverkeer in het Scheldegebied. Het GNB organiseert en optimaliseert voortdurend het vaarweggebruik in het Scheldegebied en bewaakt het evenwicht tussen veiligheid, vlotheid en duurzaamheid van het scheepvaartverkeer. De Schelderadarketen bestrijkt op de Noordzee het gebied langs de kust van de Belgisch-Franse grens tot het ankergebied Steenbank en stroomopwaarts over de Westerschelde tot aan de Kallosluis in Antwerpen.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Oud-voorzitter EC Juncker kritisch over Duitse grenscontroles

BERLIJN - Oud-voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker heeft kritiek geuit op de paspoortcontroles die Duitsland vanaf komende maandag tijdelijk wil invoeren bij...
×