Clicky

zondag 15 september 2024 - 15:12 uur
Transport GmbH
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsCommissie: politie greep twee keer te hard in bij A12-blokkade XR

Commissie: politie greep twee keer te hard in bij A12-blokkade XR

DEN HAAG – De politie in Den Haag heeft bij demonstraties van Extinction Rebellion in elk geval twee keer te hardhandig ingegrepen. Dat stelt de klachtencommissie van de politie, waarover Extinction Rebellion (XR) dinsdag bericht. De twee voorvallen waarover demonstranten van XR een klacht hebben ingediend, waren volgens de commissie “disproportioneel” en “niet behoorlijk”.

De twee demonstranten werden bij een demonstratie op de A12 van de klimaatactiegroep weggevoerd. De een werd op 15 september 2023 aangepakt met een polsklem en een neusklem, waarbij de neus hard omhoog wordt gedrukt. Hij zou aan zijn linkerpols, neus en rechterarm zijn opgetild om hem van de snelweg te halen.

Op 2 oktober 2023 werd de andere demonstrant van de A12 gehaald met een ‘bokkenpoot’, waarbij de hand ver naar binnen wordt geklapt en verbogen wordt. “In deze houding moest klager gedwongen een afstand van twee buslengtes afleggen”, schrijft de commissie in een samenvatting. De activist vertelde dat hij 73 jaar is en bang was dat zijn pols of schouder zou breken. Bij eerdere demonstraties liep hij zonder dat er dwang nodig was naar de bus.

LEES OOK
Medewerker ggz-instelling Mondriaan in Heerlen neergestoken

Bij beide klachten laat de politie weten dat de toegepaste handelingen bedoeld zijn als “controletechniek, waarbij de verdachte gestimuleerd wordt mee te werken en in beweging te komen”. De commissie vraagt de politie in beide gevallen om terughoudend te zijn met het “zoals het nu lijkt, standaard toepassen van een bokkenpoot”.

Bij de demonstrant die weggevoerd werd met een neusklem wijst de commissie erop dat dit een nog heviger geweldsmiddel is en dat hij daardoor mogelijk niet meer zelf kon gaan staan. Het inzetten van meerdere aanhoudingstechnieken is volgens de commissie dan ook disproportioneel.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Oud-voorzitter EC Juncker kritisch over Duitse grenscontroles

BERLIJN - Oud-voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker heeft kritiek geuit op de paspoortcontroles die Duitsland vanaf komende maandag tijdelijk wil invoeren bij...
×