Clicky

zondag 15 september 2024 - 15:17 uur
Transport GmbH
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsArchitect dreigt gemeente en Boijmans met rechter om sloop vleugel

Architect dreigt gemeente en Boijmans met rechter om sloop vleugel

ROTTERDAM – Het Belgische architectenbureau Robbrecht & Daem overweegt een rechtszaak aan te spannen tegen de gemeente Rotterdam en museum Boijmans Van Beuningen. Dit als de Rotterdamse gemeenteraad besluit de plannen voor de sloop van de door het bureau ontworpen vleugel van het museum goed te keuren.

Dat staat in een brief die Robbrecht & Daem aan de gemeenteraad heeft gestuurd. De renovatie en eventuele sloop van de vleugel komen deze en volgende week aan bod in een commissie- en gemeenteraadsvergadering in het Rotterdamse gemeentehuis.

Het bureau is verbijsterd over de sloopplannen in het renovatieplan en is niet van plan zich daarbij neer te leggen. “Het gaat om een 5000 m² hoogwaardig museaal gebouw dat pas in 2003 werd geopend. Met de bouw was destijds 17 miljoen euro gemeenschapsgeld gemoeid. Op uitdrukkelijke wens van Museum Boijmans Van Beuningen. De Robbrecht & Daem-vleugel is het enige deel van het Museum Boijmans Van Beuningen waar niets mis mee was, zoals geen asbest, bij sluiting van het museum in 2018”, staat in de brief.

LEES OOK
Twee weken geen treinen tussen Rotterdam en Den Haag

Asbestsanering en renovatie

In de eerste renovatieplannen was er al de suggestie om de vleugel te slopen. “Dat was verbazingwekkend”, stelt de architect. “Voordien vernamen Robbrecht & Daem nooit enige wanklank over het bouwdeel dat naar hun ontwerp was gebouwd. Dit bouwdeel maakt een belangrijk onderdeel van hun oeuvre uit.”

Het museum is sinds 2019 gesloten voor een grote asbestsanering en renovatie. Onlangs is een geüpdatet renovatieplan gepresenteerd waarover de gemeenteraad moet beslissen. Daarin is sloop van de vleugel voorzien. Met het project is een bedrag van 359 miljoen euro gemoeid. Boijmans Van Beuningen moet in 2029 worden opgeleverd en in 2030 weer opengaan voor het publiek.

In gesprek

Verantwoordelijk wethouder Maarten Struijvenberg (grote projecten) wil niet inhoudelijk ingaan op de brief. “Wij zijn nog in gesprek met Robbrecht & Daem. Het staat Robbrecht & Daem uiteraard vrij om hun blik op het geheel te delen met de gemeenteraad”, aldus Struijvenberg. De gemeenteraad heeft nog niet gereageerd op de brief.

LEES OOK
Storing Willemsspoortunnel voorbij, treinverkeer start weer op
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Oud-voorzitter EC Juncker kritisch over Duitse grenscontroles

BERLIJN - Oud-voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker heeft kritiek geuit op de paspoortcontroles die Duitsland vanaf komende maandag tijdelijk wil invoeren bij...
×