Clicky

zondag 15 september 2024 - 14:57 uur
Transport GmbH
HomeTRANSPORTNIEUWSScheepvaartBurgemeester pleit voor luchtafweer bij haven van Antwerpen

Burgemeester pleit voor luchtafweer bij haven van Antwerpen

ANTWERPEN – De Antwerpse burgemeester Bart De Wever pleit voor de opstelling van luchtafweersystemen rond de haven van Antwerpen. “In Moskou zien de militaire planners ook hoe het zit, hè? ‘Deze haven is beveiligd en die ook. Oh, kijk, daar is er één hele grote, zónder luchtafweer'”, zegt hij tegen de krant Gazet van Antwerpen.

De voorman van de Nieuw-Vlaamse Alliantie, landelijk de grootste partij, vreest volgens de krant dat de oorlog in Oekraïne dichterbij zal komen en stelt dat zijn stad zich weerbaar moet opstellen.

Hij zegt dat bijvoorbeeld Patriot-systemen neergezet kunnen worden. “Ik stelde dat een paar jaar geleden al voor, maar dat werd toen op hoongelach onthaald en ik werd bijna als zot verklaard. Wie lacht er nu nog?”

Als omliggende landen hun infrastructuur beter kunnen beschermen, kan dat volgens de politicus ook gevolgen hebben voor het vestigingsklimaat. “Waarom zouden bedrijven nog blijven investeren in de Antwerpse haven als hun vestigingen niet worden verdedigd, zoals dat in pakweg Rotterdam en Hamburg wel het geval is?”, zegt hij in de krant.

LEES OOK
Orbán in China gearriveerd voor 'vredesmissie 3.0'

Volgens de burgemeester vormen niet alleen luchtaanvallen een risico. Hij noemt de mogelijkheid dat door sabotage een schip tot zinken kan worden gebracht op de Schelde of dat een drone naar kerncentrale Doel wordt gestuurd. “De mogelijkheden voor slechteriken zijn eindeloos. We moeten onszelf kunnen verdedigen.”

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Oud-voorzitter EC Juncker kritisch over Duitse grenscontroles

BERLIJN - Oud-voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker heeft kritiek geuit op de paspoortcontroles die Duitsland vanaf komende maandag tijdelijk wil invoeren bij...
×