Clicky

zondag 15 september 2024 - 15:17 uur
Transport GmbH
HomeTRANSPORTNIEUWSScheepvaartBerging olietanker Sounion begint, geen tekenen van olieramp

Berging olietanker Sounion begint, geen tekenen van olieramp

CAIRO – De bergingsoperatie van de olietanker Sounion, die onlangs op de Rode Zee werd aangevallen door Jemenitische Houthi’s, staat op het punt te beginnen. Dat meldt Aspides, de maritieme missie van de Europese Unie in de Rode Zee.

Volgens Aspides woeden er nog “meerdere branden” op het in Griekenland geregistreerde schip, maar zijn er volgens het Europese verband juist geen tekenen van een olieramp, zoals Griekenland vrijdag suggereerde. Het Amerikaanse centrale commando CENTCOM meldde maandagavond dat het schip “nog steeds in brand staat”. Volgens de Amerikanen “dreigt een grote milieuramp”. De Sounion is geladen met ongeveer 1 miljoen vaten ruwe olie.

De bergingsoperatie is waarschijnlijk complex en een eventueel olielek kan tot een grote milieuramp leiden. “De Sounion vormt een aanzienlijke bedreiging voor het milieu door de grote hoeveelheid ruwe olie die hij vervoert. Particuliere bedrijven zijn betrokken bij de bergingsoperatie die op het punt staat te beginnen”, aldus Aspides op X.

LEES OOK
Mogelijke olieramp rond in Rode Zee beschoten olietanker Sounion

De Rode Zee-missie belooft bescherming te bieden aan de sleepboten die de bergingsoperatie uitvoeren. Woensdag maakten de Jemenitische Houthi’s bekend dat ze tijdelijk stoppen met schieten op schepen die een band hebben met Israël of Israëls bondgenoten, zodat sleepboten veilig de Rode Zee op kunnen om de olietanker weg te halen.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Oud-voorzitter EC Juncker kritisch over Duitse grenscontroles

BERLIJN - Oud-voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker heeft kritiek geuit op de paspoortcontroles die Duitsland vanaf komende maandag tijdelijk wil invoeren bij...
×