Clicky

zondag 15 september 2024 - 15:18 uur
Transport GmbH
HomeTRANSPORTNIEUWSLogistiekGeldboete voor dodelijk arbeidsongeval met hoogwerker in Rotterdam

Geldboete voor dodelijk arbeidsongeval met hoogwerker in Rotterdam

ROTTERDAM – Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een strafbeschikking in de vorm van een geldboete van 30.000 euro opgelegd aan een producent van hoogwerkers uit Limburg, wegens een dodelijk arbeidsongeval. Tevens betaalt het bedrijf een schadevergoeding aan de nabestaanden van het slachtoffer.

Op 25 juli 2022 raakte een 57-jarige werknemer van een bedrijf dat onderhoud verzorgt aan verkeerslichten zwaargewond. Tijdens het uitvoeren van de werkzaamheden aan een verkeersregelinstallatie op de kruising van de Grote Beer met de Kleine Beer te Rotterdam, kwam de werknemer bekneld te zitten tussen het bakje van de hoogwerker waarin hij zich bevond en de verkeersregelinstallatie. Hij is enkele dagen later overleden aan zijn verwondingen. De betreffende hoogwerker was afkomstig van de verdachte producent, meldt het Openbaar Ministerie.

Naar aanleiding van dit ongeval heeft de Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA) een strafrechtelijk onderzoek verricht. Op grond van de resultaten van het strafrechtelijk onderzoek is het OM van oordeel dat het bedrijf zich schuldig heeft gemaakt aan overtreding van de Warenwet en de daarop berustende bepalingen en dood door schuld.

LEES OOK
Cocaïne met een straatwaarde van bijna 10 miljoen euro gevonden tussen lading avocado’s

De hoogwerker bleek niet op alle punten aan de wettelijke veiligheidsvoorschriften te voldoen. Het bedieningspaneel van de hoogwerker kon onbedoeld bediend worden, waardoor de hoogwerker onbedoeld in werking kon worden gesteld. Ook was de plek van de nooddaal-voorziening niet duidelijk aangegeven en was deze moeilijk bereikbaar.

Het bedrijf heeft vanaf het begin van het onderzoek medewerking verleend. Bovendien zijn de benodigde lessen getrokken en passende maatregelen getroffen om herhaling te voorkomen. Zo zijn na het ongeval direct maatregelen genomen om soortgelijke hoogwerkers aan te passen.

Een strafbeschikking ter hoogte van 30.000 euro is volgens het OM, gelet op alle feiten en omstandigheden, een passende afdoening van deze strafzaak.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Oud-voorzitter EC Juncker kritisch over Duitse grenscontroles

BERLIJN - Oud-voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker heeft kritiek geuit op de paspoortcontroles die Duitsland vanaf komende maandag tijdelijk wil invoeren bij...
×