Clicky

donderdag 19 september 2024 - 00:57 uur
Transport GmbH
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuws14 jaar cel geëist tegen geestelijke voor bedreigen Geert Wilders

14 jaar cel geëist tegen geestelijke voor bedreigen Geert Wilders

SCHIPHOL – Het Openbaar Ministerie heeft maandag een celstraf van veertien jaar geëist tegen de 56-jarige mullah Muhammed Ashraf Jalali, die onder meer wordt verdacht van een poging tot uitlokking van moord op PVV’er Geert Wilders.

De Pakistaan was niet aanwezig in de beveiligde rechtbank op Schiphol, er was ook geen advocaat namens hem. Wilders was er wel, hij vertelde de rechtbank over de negatieve gevolgen van de bedreigingen op zijn leven.

Volgens de officier van justitie heeft Jalali zijn positie als geestelijke misbruikt. In meerdere oproepen zou de Pakistaan hebben gezegd dat Wilders gedood moet worden, al dan niet door onthoofding of ophanging. “De verdachte is vermoedelijk nog nooit in Nederland geweest. Hij heeft op volstrekt ontoelaatbare manier het debat hier willen beïnvloeden. Het OM neemt dat hoog op”, aldus de officier. “We zien helaas steeds vaker dat politici bedreigd worden.”

Wilders deed meerdere keren aangifte tegen Jalali. Hij was blij met het “signaal” dat door het OM gegeven wordt met deze “stevige eis”.

LEES OOK
Luchtvracht iets gedaald, passagiers gestegen in juli op Schiphol

Maandagmiddag staat nog een Pakistaanse verdachte terecht. Het gaat om de 29-jarige politiek leider Saad Hussain Rizvi. Ook hij zou hebben opgeroepen Wilders te doden. Hij zou volgens het OM hebben gezegd dat hijzelf en zijn publiek deze taak op zich moeten nemen. Dat deed hij nadat Khalid Latif, een Pakistaanse oud-cricketspeler, in Nederland bij verstek werd veroordeeld tot twaalf jaar cel voor een poging tot uitlokking van moord op Wilders. Hij had in 2018 op Facebook een video geplaatst waarin hij een bedrag van omgerekend 21.000 euro uitloofde voor de moord op de PVV-leider. Hij plaatste de video als reactie op een door Wilders bedachte cartoonwedstrijd over de profeet Mohammed. In die tijd werd daartegen volop gedemonstreerd in Pakistan.

Een andere Pakistaanse man, die in 2018 naar Den Haag was afgereisd met de bedoeling een aanslag op de PVV-voorman te plegen, werd in 2021 tot tien jaar cel veroordeeld.

LEES OOK
Schiphol wordt eigenaar van luchthavenretailer Kappé

Nederland heeft geen uitleveringsverdrag met Pakistan. Het OM heeft meerdere rechtshulpverzoeken gedaan aan de Pakistaanse autoriteiten, maar die bleven onbeantwoord.

De rechtbank doet waarschijnlijk over een week, op 9 september, uitspraak.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

VS klagen Grace Ocean en Synergy Marine aan voor schade brugramp...

BALTIMORE - Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft een rechtszaak aangespannen tegen de eigenaar en exploitant van de Dali, het vrachtschip dat een halfjaar...
×