Clicky

zaterdag 14 september 2024 - 17:06 uur
Transport GmbH
HomeTRANSPORTNIEUWSScheepvaartMogelijke olieramp rond in Rode Zee beschoten olietanker Sounion

Mogelijke olieramp rond in Rode Zee beschoten olietanker Sounion

LONDEN – Een mogelijk olielek, met een oliespoor van 2,2 zeemijl lang (ruim 4 kilometer), is gedetecteerd in het gebied dat overeenkomt met de locatie van de olietanker Sounion in de Rode Zee. Dat meldt Griekenland in een brief die vrijdag via het scheepvaartagentschap van de VN is verspreid. De onder Griekse vlag varende Sounion werd vorige week geraakt door drie projectielen en vloog daarna in brand.

Volgens Griekenland is de informatie gebaseerd op een satellietfoto die op de avond van donderdag 29 augustus is genomen en in handen is van het Europees Agentschap voor maritieme veiligheid. “Onder de genoemde omstandigheden vormt de toestand van de tanker een ernstig gevaar voor het milieu van de Rode Zee”, staat onder meer in de brief.

Woensdag maakten de Jemenitische Houthi’s bekend dat ze tijdelijk stoppen met schieten op schepen die een band hebben met Israël of Israëls bondgenoten, zodat een sleepboot veilig de Rode Zee op kan om de olietanker weg te halen.

LEES OOK
Israël onderschept raket uit Jemen boven de Rode Zee

De Houthi’s brachten donderdag beelden uit waarop te zien is hoe hun strijders aan boord gingen van de Sounion en er explosieven op plaatsten. Het schip was eerder verlaten nadat de Houthi’s het herhaaldelijk hadden aangevallen. Toen de bommen ontploften, scandeerden de Houthi-strijders leuzen als “God is de grootste” en “Dood aan Amerika, dood aan Israël”, zo is bij de beelden te horen.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Actievoerders plaatsen tenten op geblokkeerde A12

DEN HAAG - Geen lange rijen auto's zaterdagmiddag die Den Haag in of uit rijden via de A12. In plaats van auto's staan en...
×