Clicky

zaterdag 14 september 2024 - 17:19 uur
Transport GmbH
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsKremlin maakt zich geen zorgen over arrestatie Poetin in Mongolië

Kremlin maakt zich geen zorgen over arrestatie Poetin in Mongolië

MOSKOU – Het Kremlin is niet bang dat president Vladimir Poetin volgende week wordt gearresteerd tijdens zijn bezoek aan Mongolië. Dat land is aangesloten bij het Internationaal Strafhof (ICC) en is dus verplicht om Poetin te arresteren zodra hij de landsgrenzen overkomt.

Kyiv heeft Mongolië opgeroepen om het internationale arrestatiebevel tegen Poetin wel uit te voeren. “Oekraïne hoopt dat de Mongoolse regering zich ervan bewust is dat Vladimir Poetin een oorlogscrimineel is”, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De Russische leider reist dinsdag naar Mongolië, maakte het Kremlin donderdag bekend. Volgens Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov is dat bezoek al helemaal voorbereid en zijn er “geen zorgen” over een aanhouding. “We hebben een goede dialoog met onze vrienden uit Mongolië.”

Het ICC vaardigde in maart vorig jaar een arrestatiebevel uit tegen Poetin vanwege zijn rol bij de illegale deportatie van Oekraïense kinderen. Sindsdien is hij niet meer in een land geweest dat is aangesloten bij het strafhof in Den Haag. De president moest bijvoorbeeld op het laatste moment een bijeenkomst in Zuid-Afrika aan zich voorbij laten gaan om het arrestatiebevel.

LEES OOK
Rusland vaardigt arrestatiebevel uit tegen weduwe Navalny

Poetin is op 1 oktober ook uitgenodigd voor de inauguratie van de nieuwe Mexicaanse president Claudia Sheinbaum. Oekraïne heeft Mexico, dat ook is aangesloten bij het ICC, ook gevraagd om Poetin daar op te pakken, maar de huidige president Andrés Manuel López Obrador heeft dat verzoek afgewezen.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Actievoerders plaatsen tenten op geblokkeerde A12

DEN HAAG - Geen lange rijen auto's zaterdagmiddag die Den Haag in of uit rijden via de A12. In plaats van auto's staan en...
×