Clicky

maandag 16 september 2024 - 22:28 uur
Transport GmbH
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsPolitietopman Kraag maakt overstap naar Europol

Politietopman Kraag maakt overstap naar Europol

DEN HAAG – Politietopman Andy Kraag stapt over naar Europol. Kraag, nu plaatsvervangend politiechef van een van de twee landelijke eenheden van de politie, begint op 1 oktober als hoofd van het European Serious and Organised Crime Centre (ESOCC) bij Europol, meldt de politie.

Kraag was vanaf januari dit jaar plaatsvervangend politiechef van de Eenheid Landelijke Expertise en Operaties (LX) en ging daarnaast aan de slag met het ontwikkelen en inrichten van het nieuwe domein Bewaken, Beveiligen en Beschermen. Daarvoor was hij vijf jaar lang hoofd van de Dienst Landelijke Recherche, en daarvoor was hij operationeel commandant binnen de Dienst Speciale Interventies.

De politie roemt de successen die hij in die tijd boekte in de aanpak van de internationaal georganiseerde criminaliteit. “Zo was hij betrokken bij veel arrestaties van grote kopstukken uit het criminele milieu. Een belangrijke doorbraak was het EncroChat-onderzoek. Dit onderzoek leidde tot vele veroordelingen en het oprollen van de spraakmakende martelcontainer. Ook was hij verantwoordelijk voor de aanpak van communicatiediensten van criminelen, zoals Exclu.”

LEES OOK
Beschonken automobilist veroorzaakt veel schade in Tilburg

‘Belangrijke post’

Het European Serious and Organised Crime Centre bij Europol biedt ondersteuning aan onderzoeken van EU-lidstaten naar ernstige en georganiseerde misdaad, zoals internationaal georganiseerde drugscriminaliteit, corruptie en mensenhandel. Kraag stelt dat hij de kans bij Europol niet aan zich voorbij kon laten gaan. “In mijn nieuwe functie blijf ik onverminderd werken aan de veiligheid van Nederland en Europa.”

“Het is ook mooi dat deze belangrijke post gericht op de gezamenlijke bestrijding van de internationale misdaad nu door Nederland wordt bezet”, zegt LX-politiechef Inge Godthelp-Teunissen in een reactie op het vertrek van Kraag.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Boeing komt met reeks kostenbesparingen vanwege fabrieksstaking

SEATTLE - Boeing voert een reeks kostenbesparingen door omdat zo'n 33.000 medewerkers in fabrieken van de vliegtuigbouwer rond Seattle en Portland sinds vrijdag het...
×