Clicky

zaterdag 14 september 2024 - 21:07 uur
Transport GmbH
HomeTRANSPORTNIEUWSScheepvaartIdentiteit vermiste Filipijnse zeeman na jaren achterhaald

Identiteit vermiste Filipijnse zeeman na jaren achterhaald

ROTTERDAM – De identiteit van een vermiste zeeman uit de Filipijnen is na vele jaren alsnog achterhaald, meldt de politie vrijdag op de Internationale Dag van de Vermiste Personen. Na veertien jaar kreeg de onbekende dode een naam: Andrew Dona.

Bemanningslid Dona op de Filipijnse tanker Aegen Myth raakte vermist op 28 mei 2010, op dat moment 130 mijl boven Texel. De Duitse en Nederlandse kustwacht deden een zoekactie met meerdere schepen en twee helikopters, maar hij werd niet gevonden. De kapitein liet persoonlijke spullen van Dona, waaronder een tandenborstel en een kam, verzegelen. Die gingen naar het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) om een DNA-profiel op te stellen.

Een jaar later, op 6 juni, vond de bemanning van een vissersboot een schedel in hun netten. Die overhandigde deze aan de politie in Rotterdam. Het NFI deed onderzoek, maar uit het bot was geen volledig DNA-profiel vast te stellen. Van wie de schedel was, bleef jarenlang onbekend.

LEES OOK
Tanker met 150.000 ton olie na aanval al drie dagen in brand [+foto's]

Een politieteam dat openstaande zaken nog eens naloopt, stuitte in januari van dit jaar op de schedel. Daarop werd het NFI nog eens gevraagd onderzoek te doen. Door sterk verbeterde technieken rond DNA wist het instituut een match te krijgen met Dona. Zijn familie vinden bleek niet makkelijk, maar het lukte toch. Door wangslijm af te nemen van de ouders, werd een 100 procent match vastgesteld met de zoon.

De overblijfselen zijn naar de Filipijnen overgebracht. “De familie kan het eindelijk achter zich laten en om Andrew rouwen”, aldus Erik Zwanepol, de operationeel specialist die de ouders opspoorde. Hij noemt het belangrijk “dat we deze onbekende dode weer zijn naam konden geven en dat hij eindelijk thuis is”.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Alle klimaatdemonstranten van A12 gehaald

DEN HAAG - De politie heeft rond 19.00 uur alle klimaatdemonstranten van de A12 gehaald. De weg werd sinds het middaguur geblokkeerd. De gehele...
×