Clicky

zaterdag 14 september 2024 - 11:04 uur
Transport GmbH
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsPrijs van boter bereikt recordhoogte na zorgen blauwtongvirus

Prijs van boter bereikt recordhoogte na zorgen blauwtongvirus

LELYSTAD – De prijs van boter in heeft deze week een recordhoogte bereikt in Noordwest-Europa. Zorgen om het blauwtongvirus houden de zuivelmarkt “in hun greep”, stelt marktbureau DCA Market Intelligence. “Met de kerstvraag voor de boeg lijkt de top in de markt bovendien nog niet te zijn bereikt.” Bij besmette koeien neemt de melkproductie af.

Een ton boter kost nu 7935 euro. Omgerekend betekent het dat een vrachtwagen boter, van 25 ton, inmiddels bijna 200.000 euro waard is.

Het blauwtongvirus heeft zich de afgelopen weken door het hele land verspreid. In totaal zijn er in Nederland nu 6384 getroffen locaties, volgens de laatste update van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Het marktbureau stelt dat ook in Frankrijk, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk uitbraken zijn vastgesteld.

Signalen

DCA Market Intelligence stelt dat de eerste signalen wijzen op een flinke teruggang van de melkproductie in besmette landen, “hoewel een inschatting nu nog moeilijk te maken is”. Dat drijft de boterprijzen op, wat over een paar maanden ook in het winkelschap merkbaar zal zijn, volgens het marktbureau.

Het vorige record van de boterprijs stamt uit 2022. Toen liepen de prijzen van veel producten erg hoog op door het uitbreken van de oorlog in Oekraïne.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

XR wil zaterdag A12 blokkeren, politie zal niet ingrijpen

DEN HAAG - Extinction Rebellion is van plan om zaterdag rond het middaguur de A12 te blokkeren. De bedoeling is ook dat demonstranten de...
×