Clicky

zaterdag 14 september 2024 - 09:36 uur
Transport GmbH
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsTientallen boetes voor betreden afgesloten 'wolvengebied' Leusden

Tientallen boetes voor betreden afgesloten ‘wolvengebied’ Leusden

LEUSDEN – Boa’s hebben de afgelopen weken tientallen bekeuringen uitgedeeld aan mensen die toch het afgesloten deel van landgoed Den Treek in Leusden hebben betreden. Sinds 18 juli geldt een noodbevel voor dit recreatie- en natuurgebied in de provincie Utrecht, na twee incidenten met wolven. Hoewel een deel van Den Treek met hekken en linten is afgezet, zijn er volgens de beheerder van het landgoed toch fietsers en wandelaars die het afgesloten deel ingaan.

“Een groepje diehards trekt zich nergens wat van aan”, aldus de beheerder. “Zij worden geverbaliseerd. Onze boa’s hebben enkele tientallen bekeuringen uitgeschreven. Je merkt de laatste tijd dat mensen ongeduldig worden. We zien nu wat vaker dat hekken aan de kant zijn gesmeten en linten zijn doorgeknipt.” De boete is ruim 100 euro.

Deskundigen vermoeden dat beschermend optreden van een wolvenpaar met welpen de reden was voor enkele incidenten op Den Treek. Eerst werd een hondje gebeten en meegenomen, later werd een meisje gebeten. Ze liep daarbij lichte verwondingen op. De gemeente Leusden vaardigde een noodbevel uit dat in eerste instantie tot 15 augustus gold, maar later werd verlengd tot en met zondag 1 september.

LEES OOK
A28 bij Leusden na urenlange afsluiting weer open

“Het noodbevel vervalt van rechtswege op 2 september”, zegt een woordvoerster van de gemeente. “Als het ook de komende dagen rustig blijft en er geen dringende adviezen worden gedaan door de provincie Utrecht, verwachten we dat het afgesloten gebied vanaf 2 september weer opengaat.” De welpen zijn nu ongeveer vier maanden oud en dus wat zelfstandiger. Deskundigen verwachten dat het wolvenpaar zich dan minder beschermend zal gedragen.

Volgens de beheerder van het landgoed wil het opheffen van het noodbevel niet zeggen dat het gebied veilig is. “De welpen worden groter en hebben meer voedsel nodig. Ik krijg steeds meer meldingen dat ze in open gebied worden gezien, richting de bebouwing. Het is wachten op een calamiteit. De politiek moet een besluit nemen: is dit een gebied voor wolven of voor recreatie?”

Het landgoed, dat voor de afsluiting en de handhaving moest zorgen, wil dat de kosten hiervan gecompenseerd worden. Ook ondernemers in het afgesloten gebied verlangen compensatie voor misgelopen inkomsten. “Het gaat om serieus geld. En de rekening moet betaald worden door de gemeente”, zegt de beheerder van Den Treek, die een juridische procedure aanspant om dat indien nodig af te dwingen.

LEES OOK
Drie keer zoveel wolvenaanvallen in eerste kwartaal
ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Boeing

Kredietbeoordelaar Moody’s negatiever over Boeing door staking

SEATTLE - Vliegtuigfabrikant Boeing is binnenkort mogelijk veel meer geld kwijt voor leningen. Kredietbeoordelaars van Moody's zeggen dat ze hun rapportcijfer voor het concern...
×