Clicky

zaterdag 14 september 2024 - 07:43 uur
Transport GmbH
HomeTRANSPORTNIEUWSLuchtvaartOorzaak computerstoring was fout in softwarecode

Oorzaak computerstoring was fout in softwarecode

DEN HAAG – De oorzaak van de grote computerstoring woensdag was een fout in de softwarecode, dit meldt defensieminister Ruben Brekelmans. Er is volgens hem geen indicatie dat hierbij kwaadwillenden betrokken waren.

“De oorzaak van het probleem lag in de toegangsverlening tot het zogeheten NAFIN netwerk”, aldus Brekelmans in een verklaring op X. “Door een fout in de softwarecode was het niet mogelijk verbinding te maken met dit netwerk.”

De veiligheid is volgens de bewindsman door de storing nooit in gevaar gekomen, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. “Ondanks al dit ongemak konden veel processen binnen en buiten Defensie wel gewoon doorgang vinden en is de veiligheid niet in het gedrang geweest.”

Brekelmans noemt het “heel vervelend” dat veel mensen last hadden van de storing in het netwerk van Defensie. “Op Eindhoven Airport moesten reizigers lang en in onzekerheid wachten, waardoor hun reis werd verstoord. Ook konden mensen op werk niet inloggen en waren overheidsdiensten minder toegankelijk.”

LEES OOK
TUI: getroffen passagiers in buitenland op alternatieve vlucht

De komende uren worden volgens hem de laatste stappen gezet om de systemen weer volledig te laten werken. “Dit alles laat eens te meer zien hoe belangrijk het is dat IT-systemen weerbaar zijn.” Defensie monitort de situatie en gaat de storing evalueren met betrokkenen.

NAFIN staat voor het Netherlands Armed Forces Integrated Network. Dit is een zwaar beveiligd glasvezelnetwerk. Het netwerk is zo’n 3300 kilometer lang en verbindt defensielocaties met elkaar, maar ook locaties die niet van Defensie zijn, zoals politielocaties.

Er is de afgelopen jaren gewerkt aan modernisering van het gesloten glasvezelnetwerk van Defensie. Daar is meer dan 30 miljoen euro mee gemoeid. Met de aanleg van het NAFIN-netwerk is in 1996 begonnen en het wordt beheerd door KPN.

De Algemene Rekenkamer doet momenteel onderzoek naar NAFIN. “Het NAFIN-netwerk is essentieel voor het functioneren van Defensie en de gehele Rijksoverheid”, aldus de Rekenkamer. Er wordt onder meer onderzocht hoe Defensie het netwerk weerbaar houdt tegen cyberaanvallen.

LEES OOK
Storing bij RDW verholpen
ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Boeing

Kredietbeoordelaar Moody’s negatiever over Boeing door staking

SEATTLE - Vliegtuigfabrikant Boeing is binnenkort mogelijk veel meer geld kwijt voor leningen. Kredietbeoordelaars van Moody's zeggen dat ze hun rapportcijfer voor het concern...
×