Clicky

zaterdag 14 september 2024 - 05:07 uur
Transport GmbH
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsVS komen met sancties voor Israëlische kolonisten op Westoever

VS komen met sancties voor Israëlische kolonisten op Westoever

WASHINGTON – De Verenigde Staten hebben nieuwe sancties aangekondigd tegen Israëlische kolonisten op de Westelijke Jordaanoever. De individuen en organisaties zouden verantwoordelijk zijn voor “extremistisch” geweld tegen de Palestijnse bevolking.

“Extremistisch kolonistengeweld op de Westelijke Jordaanoever veroorzaakt intens menselijk lijden, schaadt de veiligheid van Israël en ondermijnt het vooruitzicht op vrede en stabiliteit in de regio”, zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. “Het is van cruciaal belang dat de regering van Israël alle individuen en entiteiten die verantwoordelijk zijn voor geweld tegen burgers ter verantwoording roept.”

Israël heeft de Westelijke Jordaanoever bezet sinds 1967 en sindsdien stichtten kolonisten steeds meer nederzettingen in het Palestijnse gebied. Daarbij worden ook Palestijnse burgers verdreven, soms met geweld. De VS en andere westerse landen spreken vaak hun zorgen uit over dat geweld en roepen Israël op om de nederzettingen niet verder uit te breiden.

Internationaal recht

Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag stelde vorige maand dat het Israëlische nederzettingenbeleid in strijd is met internationaal recht. Israël zou zich zo snel mogelijk moeten terugtrekken uit de Westoever en illegaal bezet land teruggeven.

LEES OOK
Ministerie Gaza: 71 doden en 289 gewonden door Israëlische aanval

Israël begon woensdag een nieuwe militaire operatie op de Westoever, een van de grootste sinds het begin van de oorlog in de Gazastrook. De Israëlische krijgsmacht zegt daarbij negen “gewapende terroristen” te hebben gedood. De Rode Halve Maan spreekt van tien doden.

De Amerikaanse president Joe Biden heeft Israël meermaals gewaarschuwd om de Gaza-oorlog niet uit te breiden naar de Westoever.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Boeing

Kredietbeoordelaar Moody’s negatiever over Boeing door staking

SEATTLE - Vliegtuigfabrikant Boeing is binnenkort mogelijk veel meer geld kwijt voor leningen. Kredietbeoordelaars van Moody's zeggen dat ze hun rapportcijfer voor het concern...
×