Clicky

donderdag 19 september 2024 - 05:41 uur
Transport GmbH
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsAdvocaten Mikael: IND is nu aan zet

Advocaten Mikael: IND is nu aan zet

AMSTERDAM – Volgens de advocaten van de Nederlands-Armeense jongen Mikael (11) is “de IND nu aan zet”, zo staat woensdag te lezen op de website van advocatenkantoor Prakken d’Oliveira.

Dinsdag meldde de Volkskrant dat de advocaten, Dora Brouwer en Flip Schüller, een nieuwe verblijfsaanvraag hebben ingediend voor hem en zijn moeder. De advocaten beantwoorden woensdag geen verdere vragen over de kwestie “in verband met de privacy van betrokkenen”. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) wilde het nieuws dinsdag niet bevestigen.

Volgens de advocaten hebben Mikael en zijn moeder het recht op verblijf in Nederland omdat Mikael niet alleen door zijn moeder, maar ook door zijn vader wordt verzorgd en opgevoed in Nederland. Op grond van het EU-recht heeft Mikael daarom verblijfsrecht, schrijven ze. De vader van Mikael is net als de moeder van Mikael van Armeense komaf, meldt de Volkskrant. Hij mag in Nederland blijven omdat hij getrouwd is met een Nederlandse vrouw en zijn kinderen de Nederlandse nationaliteit hebben.

LEES OOK
Burgerbeweging wil NSC met mails onder druk zetten voor Mikael

Mikael en zijn moeder kregen op 31 juli van de Raad van State te horen dat ze niet in Nederland mogen blijven en naar Armenië worden uitgezet. Daarop hebben de advocaten, zo schrijven ze, “alle feiten en omstandigheden op een rij gezet en geanalyseerd in het licht van de recente Europese jurisprudentie”. Daarop kwamen ze tot de conclusie dat hun aanvraag “logisch en kansrijk is”.

Belangrijke rol

“Op grond van de geldende regelgeving mogen Mikael en zijn moeder de behandeling van deze aanvragen afwachten in Nederland. Ze mogen zo lang niet worden uitgezet”, stellen de advocaten.

Volgens Brouwer heeft de vader een belangrijke rol in het leven van Mikael. “Hij heeft het gezag over Mikael en er is goed contact”, zegt ze in de Volkskrant. Brouwer zegt dat ook voor de moeder van Mikael een nieuwe aanvraag is ingediend, omdat zij niet gescheiden kan worden van haar zoon. De route via de vader van Mikael werd volgens de advocaten niet eerder ingezet omdat de kans groot leek dat de jongen mocht blijven op grond van de zogenoemde Afsluitingsregeling, de opvolger van het kinderpardon, zo is te lezen in de Volkskrant.

LEES OOK
Advocaat dient nieuwe verblijfsaanvraag in voor 11-jarige Mikael

Asielminister Marjolein Faber zei woensdag in een reactie het “onwenselijk” te vinden dat Mikael en zijn moeder een nieuwe verblijfsaanvraag hebben gedaan. Volgens haar kan het stapelen van procedures “niet zo doorgaan”. Ze zegt snel met plannen te komen om dit in te perken.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

VS klagen Grace Ocean en Synergy Marine aan voor schade brugramp...

BALTIMORE - Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft een rechtszaak aangespannen tegen de eigenaar en exploitant van de Dali, het vrachtschip dat een halfjaar...
×