Clicky

donderdag 19 september 2024 - 19:07 uur
Transport GmbH
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsImporteur beboet voor verkoop Red Bull-blikjes zonder statiegeld

Importeur beboet voor verkoop Red Bull-blikjes zonder statiegeld

DEN HAAG – Een importeur van energiedrank van Red Bull heeft een boete gekregen van het Openbaar Ministerie voor het op de markt brengen van blikjes waarop geen statiegeld zit. Dat meldt de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), die de onderneming opspoorde.

Het gaat om de roze blikjes van Red Bull. De ILT kreeg hierover in maart een anonieme tip binnen. “Blikjes zonder statiegeld en Nederlands statiegeldlogo zijn strafbaar. Daar controleren wij op”, legt een inspecteur bij de ILT uit. “Op deze manier voorkomen we dat er een ongelijke situatie ontstaat voor bedrijven. Ook willen we dat blikjes weer worden ingeleverd en niet bij het zwerfafval terechtkomen.”

De boete is met 500 euro niet heel hoog. Volgens de ILT komt dit omdat het een eenmanszaak betreft. “Maar deze persoon moet rekening houden met een strafblad. Grotere ondernemingen kunnen veel hogere boetes krijgen.”

Handhaving

De ILT heeft al veel importeurs gevonden die zich niet aan de statiegeldwet houden. “Dat is lang niet altijd moedwillig. Soms ontbreekt het aan kennis over de regels rondom statiegeld”, vertelt de inspecteur. “Via handhaving stoppen wij deze overtredingen. De importeurs krijgen dan een bepaalde termijn om de statiegeldregels door te voeren. Doen ze dit niet, dan krijgen ze een last onder dwangsom.”

LEES OOK
Veel mis met lading afval tijdens ILT-controle [+foto's]

Er kan ook strafrechtelijk worden opgetreden. Dat gebeurt bijvoorbeeld als het om grote hoeveelheden gaat die al in de handel zijn gebracht zonder statiegeld.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Vluchten Lufthansa en Air France op Tel Aviv langer opgeschort

SCHIPHOL - Luchtvaartmaatschappijen Lufthansa en Air France hebben besloten hun vluchten van en naar onder meer Tel Aviv langer op te schorten. Eerder deze...
×