Clicky

vrijdag 13 september 2024 - 13:07 uur
Transport GmbH
HomeTRANSPORTNIEUWSSpoorvervoerArbeidstribunaal beëindigt ontwrichtende spoorstaking Canada

Arbeidstribunaal beëindigt ontwrichtende spoorstaking Canada

OTTAWA – Spoorwegmedewerkers in Canada moeten weer aan het werk, nadat werkgevers hen hadden gevraagd te staken. Zo luidt het besluit van de Canada Industrial Relations Board (CIRB), een onafhankelijk tribunaal dat arbeidsgeschillen beslecht. Bijna 10.000 medewerkers van de twee grootste spoorgoederenvervoerders in het land hadden het werk neergelegd. Daardoor dreigde schade voor de Noord-Amerikaanse economie.

De twee bedrijven, Canadian National Railway (CN) en Canadian Pacific Kansas City (CPKC), vertegenwoordigen bijna 80 procent van het spoornetwerk in Canada. Zij kondigden een zogeheten lock-out af. Dit betekent dat bedrijven hun personeel verplichten het werk neer te leggen, in tegenstelling tot een staking waarbij werknemers dat op eigen initiatief doen. Aanleiding waren geklapte onderhandelingen over nieuwe loonafspraken met vakbond Teamsters Canada Rail Conference (TCRC).

De regering in Canada heeft de kwestie snel daarna voorgelegd aan de CIRB. Dat tribunaal heeft nu bepaald dat het personeel van beide bedrijven maandag weer aan het werk moet. Ook moeten de bedrijven verplicht deelnemen aan een bemiddelingstraject.

LEES OOK
Staking piloten Brussels Airlines van de baan

Als de staking langer had geduurd, had deze gevolgen kunnen hebben voor de economie van Canada, maar ook voor die van de Verenigde Staten. Beide economieën zijn namelijk sterk verweven met elkaar. Uit gegevens van het Amerikaanse ministerie van Transport komt naar voren dat 14 procent van de totale handel tussen beide landen over het spoor is vervoerd in de eerste helft van dit jaar.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat sluit A12 zaterdag preventief af vanwege actie XR

DEN HAAG - Rijkswaterstaat sluit zaterdag de A12 bij Den Haag preventief af als Extinction Rebellion (XR) daar de weg wil blokkeren. Volgens een woordvoerder...
×