Clicky

vrijdag 13 september 2024 - 01:26 uur
Transport GmbH
HomeTRANSPORTNIEUWSScheepvaartActivisten blokkeren kolenschip TIM II in sluis Wijk bij Duurstede

Activisten blokkeren kolenschip TIM II in sluis Wijk bij Duurstede

WIJK BIJ DUURSTEDE – Activisten van Kappen met Kolen hebben de Prinses Irenesluis in het Amsterdam-Rijnkanaal ter hoogte van Wijk bij Duurstede enkele uren bezet. Ze blokkeerden zo een binnenvaartschip met steenkool dat in een van de twee kolken (doorgangen) van de sluis lag.

De actie begon rond 17.00 uur en werd om 20.00 uur beëindigd. Dat was het tijdstip waar de eigenaar van de sluis, Rijkswaterstaat, om had gevraagd. Er was wel politie bij, maar die greep niet in.

Door de blokkade waren beide kolken gestremd en lagen er zo’n acht schepen te wachten tot ze erdoor konden. Andere schepen voeren om via Hagestein. Alle schepen konden na 20.00 uur hun weg vervolgen.

Het kolenschip, de TIM II, vaart met een lading steenkolen van de haven van Amsterdam naar Duitsland. “Jaarlijks worden er vanuit de haven van Amsterdam miljoenen tonnen steenkool – waaronder bloedkolen uit Colombia – richting Duitsland vervoerd (in 2022 14,2 miljoen ton). Kolen hebben een onevenredig hoog aandeel in de CO2-uitstoot, veroorzaken veel milieuschade bij de winning en leiden jaarlijks tot tienduizenden voortijdige sterfgevallen in verband met luchtvervuiling”, meldde Kappen met Kolen als aanleiding voor de actie bij Wijk bij Duurstede.

LEES OOK
Verbindingsweg Afsluitdijk richting N31 dicht door lading schelpen op de weg

Kappen met Kolen is gelieerd aan Extinction Rebellion.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

A2

Aanrijding met meerdere vrachtwagens op A2 [+video]

ROSMALEN-WEST - Op de A2 heeft donderdagmiddag een aanrijding plaatsgevonden waarbij meerdere vrachtwagens zijn betrokken. Twee van de vrachtwagens kunnen niet meer zelfstandig verder rijden...
×