Clicky

vrijdag 13 september 2024 - 01:21 uur
Transport GmbH
HomeTRANSPORTNIEUWSScheepvaartMarineschip Karel Doorman terug van EU-missie bij Jemen

Marineschip Karel Doorman terug van EU-missie bij Jemen

DEN HELDER – Na ongeveer vier maanden keert Zr. Ms. Karel Doorman aan het eind van de ochtend terug in zijn thuishaven Den Helder. Het grootste schip van de marine heeft deelgenomen aan EU-missie Aspides bij Jemen om daar de internationale scheepvaart te beveiligen.

Houthi-rebellen in Jemen vallen geregeld schepen in de Rode Zee aan. Ze willen zo hun steun betuigen aan de Palestijnen in de Gazastrook. Sinds vorig jaar november zijn tientallen schepen aangevallen met onder meer raketten en drones.

Het logistiek ondersteunings- en bevoorradingsschip van de marine voorzag andere schepen van de missie van brandstof, goederen en munitie. Ook heeft de Doorman medische faciliteiten aan boord en gaf het onderdak aan de internationale staf van de missie. De bemanning van het schip telt meer dan 250 koppen.

Droneaanval verhinderd

Op de Doorman is onder anderen een matroos van een koopvaardijschip behandeld dat was aangevallen door de Houthi’s. Ook is met steun van de Doorman een droneaanval op een vrachtschip verhinderd.

LEES OOK
Marine onderschept meer dan een ton cocaïne in Caribisch gebied

In het voorjaar was het luchtverdedigings- en commandofregat Zr. Ms. Tromp een maand actief in de regio voor de door Amerikanen geleide missie Prosperity Guardian.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

A2

Aanrijding met meerdere vrachtwagens op A2 [+video]

ROSMALEN-WEST - Op de A2 heeft donderdagmiddag een aanrijding plaatsgevonden waarbij meerdere vrachtwagens zijn betrokken. Twee van de vrachtwagens kunnen niet meer zelfstandig verder rijden...
×