Clicky

donderdag 12 september 2024 - 20:40 uur
Transport GmbH
HomeTRANSPORTNIEUWSOpenbaar VervoerBonden: ook korte staking in streekvervoer voor zwaarwerkregeling

Bonden: ook korte staking in streekvervoer voor zwaarwerkregeling

UTRECHT – Reizigers krijgen 11 september te maken met nog meer overlast. Vakbonden FNV en CNV roepen medewerkers in het streekvervoer op om die dag tussen 04.00 uur en 08.00 uur het werk neer te leggen.

Daarmee willen de bonden afdwingen dat werkgeversorganisatie VNO-NCW en het kabinet meer doen om tot een structurele zwaarwerkregeling te komen. Eerder kondigde personeel van de NS al een korte staking aan, die op hetzelfde moment plaatsvindt.

De acties zijn volgens FNV en CNV “het startschot voor een reeks stakingen” in de tweede week van september. “Dit is geen vrijblijvende oproep, maar een laatste waarschuwing”, zegt FNV-bestuurder Marijn van der Gaag. “Als het kabinet niet snel met een structurele oplossing komt, zullen de acties alleen maar intensiveren.”

CNV geeft aan dat vrijwel in het hele land geen bussen, treinen en trams zullen rijden. Alleen stadsvervoerders GVB, HTM en RET rijden die ochtend nog. “We willen met elkaar een stevig signaal geven aan de politiek, dat een betere én blijvende regeling voor zwaar werk nodig is”, zegt CNV-onderhandelaar Sijtze de Bruine. “Werknemers met een zwaar beroep moeten weten waar ze aan toe zijn en erop kunnen rekenen dat ze eerder kunnen stoppen met werken.”

LEES OOK
Doorbraak in Duits cao-conflict: akkoord voor vliegveldbeveiligers

Huidige regeling

De huidige Regeling voor Vervroegde Uittreding (RVU) loopt eind volgend jaar af. Door de regeling kunnen mensen die langdurig zwaar werk doen eerder met pensioen. Zij hebben dan recht op een uitkering om de periode tot de AOW-leeftijd te overbruggen. Vakbonden hebben gepleit voor een structurele en ruimere regeling en stelden het kabinet op 1 mei een ultimatum. Maar daar werd niet op ingegaan.

FNV benadrukt dat de acties niet tegen de werkgevers gericht zijn, maar tegen werkgeversorganisatie VNO-NCW en het kabinet. “Alle streekvervoerbedrijven, waaronder Arriva, Transdev, Keolis, EBS en Qbuzz, evenals de NS, zullen op 11 september hun dienstregeling stilleggen”, stelt de vakbond. De bonden overleggen volgende week nog met de bedrijven om de acties “zo ordelijk en veilig mogelijk te laten verlopen”.

Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland vinden dat de energie naar het vinden van een oplossing moet gaan, in plaats van stakingen. “Het is jammer dat reizigers en bedrijven de dupe worden van iets waar oplossingen voor te vinden zijn”, zegt een woordvoerder. “Zeker nu de minister van SZW juist vandaag heeft aangegeven met de bonden en werkgevers te willen werken aan een snelle oplossing van dit vraagstuk. Wij staan daar geheel voor open.”

LEES OOK
Parijse luchthavenmedewerkers blazen staking vlak voor Spelen af
ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

A2

Aanrijding met meerdere vrachtwagens op A2 [+video]

ROSMALEN-WEST - Op de A2 heeft donderdagmiddag een aanrijding plaatsgevonden waarbij meerdere vrachtwagens zijn betrokken. Twee van de vrachtwagens kunnen niet meer zelfstandig verder rijden...
×