Clicky

donderdag 12 september 2024 - 20:41 uur
Transport GmbH
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsTien jaar cel geëist tegen Griekse ‘bankier van de onderwereld’

Tien jaar cel geëist tegen Griekse ‘bankier van de onderwereld’

ROTTERDAM – Het Openbaar Ministerie (OM) wil dat een 53-jarige Albanese Griek tien jaar de cel in gaat. Hij gaf vanuit Athene leiding aan een Nederlands koeriersnetwerk dat voor bijna een half miljard euro aan contant geld voor criminelen verplaatste.

De verdachte werd in mei 2023 opgepakt in Griekenland en daarna overgeleverd aan Nederland. Op donderdag 22 augustus stond hij terecht in Rotterdam, meldt het Openbaar Ministerie.

De Taskforce Underground Banking (TF-UB) kwam de man op het spoor via chatberichten van het communicatieplatform ANOM, verkregen van de Amerikaanse FBI. Daaruit blijkt dat een groep mensen zich tussen juni 2020 en maart 2021 op dagelijkse basis bezig hield met de inname en verdeling van enorme hoeveelheden contant geld zogenaamde picks en kicks. Het is een geolied netwerk van koeriers die op openbare plaatsen in Nederland tassen vol contanten overdragen, zo ontdekt de Eenheid Landelijke Opsporing en Interventies (LO) van de politie.

Acht Nederlandse leden van het koeriersnetwerk stonden eerder dit jaar al terecht en werden veroordeeld tot lange gevangenisstraffen. Ze hadden in acht maanden tijd 246.130.620 euro opgehaald (gepickt) en een bedrag van 247.830.600 euro weggebracht (gekickt), in totaal dus een slordige half miljard. De organisatie had twee locaties die verschillende gebieden bedienden; ‘kantoor Den Haag’ en ‘kantoor Amsterdam’. Het bleken in werkelijkheid loodsen waarin het criminele geld geteld en herverdeeld werd.

LEES OOK
Nederlandse vrachtwagenchauffeur opgepakt voor dodelijk ongeval in België

De man die hen aanstuurde wordt vorig jaar mei in Griekenland aangehouden. Hij communiceerde dagelijks met het Nederlandse team, zowel via ANOM als Sky-ECC, over de dagbalansen en de te betalen commissies. Die hield hij nauwgezet bij in een kasboek. Ook communiceerde hij met verschillende mensen over de handel in drugs.

De officier van justitie van het Landelijk Parket noemde zijn gedrag ‘volledig amoreel’:

De verdachte heeft deze feiten gepleegd enkel en alleen vanuit financiële motieven. Of hij liquidaties, geweld of de drugshandel met daarbij behorende milieucriminaliteit financierde, het interesseerde hem gewoonweg niet.

Op zijn beurt kreeg de verdachte weer instructies van twee onbekend gebleven opdrachtgevers. Wie dat zijn, daar wilde de verdachte tijdens de inhoudelijke behandeling niks over zeggen. Wel gaf hij toe achter de aan hem toegeschreven accounts te zitten. Hij betwist het uiteindelijke bedrag dat door hem is witgewassen. Ook verklaart hij dat hij zelf geen (direct) contact met (criminele) klanten heeft gehad.

LEES OOK
Bolle Jos vervolgd voor reeks drugstransporten en moordopdracht

Het (ondergronds) verplaatsen van misdaadgeld is cruciaal voor het laten draaien van de internationaal opererende georganiseerde misdaad. Crimineel ondergronds bankieren is een vorm van georganiseerde criminaliteit. Via een netwerk van ondergrondse bankiers en brokers (geldmakelaars), worden enorme hoeveelheden contant geld verplaatst of omgezet in cryptovaluta. Dit geld is voornamelijk afkomstig uit drugshandel en wordt gebruikt voor investeringen in vermogen of criminele activiteiten. Via het netwerk van ondergrondse bankiers kan overal ter wereld een betaling plaatsvinden zonder dat het geld fysiek de grens over hoeft te gaan.

Het aanpakken en bestrijden van crimineel ondergronds bankieren is een speerpunt van de politie en het OM. De Dienst Landelijke Recherche en Dienst Landelijke Informatie Organisatie, onderdeel van de Landelijke Eenheid van de politie, en het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie ontwikkelden binnen de TF-UB een systeemaanpak voor het bestrijden van de meest ondermijnende internationaal opererende netwerken van ondergrondse bankiers en valutabrokers.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

A2

Aanrijding met meerdere vrachtwagens op A2 [+video]

ROSMALEN-WEST - Op de A2 heeft donderdagmiddag een aanrijding plaatsgevonden waarbij meerdere vrachtwagens zijn betrokken. Twee van de vrachtwagens kunnen niet meer zelfstandig verder rijden...
×