Op de Elmia-beurs in Zweden introduceert Scania de nieuwste versie van de G-serie versnellingsbakken voor Scania Opticruise. De robuuste nieuwkomer – G38 genaamd – is speciaal ontwikkeld om samen te werken met Scania’s krachtigste V8, de legendarische 16 liter 770 pk met 3.700 Nm. Samen bieden ze alles, van brandstof- en gewichtsbesparing tot soepel rijden en geweldige tractie.

  • G38 is expliciet ontwikkeld om samen te werken met Scania’s 770 pk V8.
  • In staat om 3.800 Nm te verwerken, zonder extra gewicht of afmetingen.
  • Brandstofbesparing door minder wrijving, een groter bereik en de mogelijkheid om snellere achterasoverbrengingen te kiezen met behoud van goede tractie.

De G38 is de nieuwste en laatste toevoeging aan de G-serie versnellingsbakken die voor het eerst werd geïntroduceerd in 2019 (met de G33). Deze is op maat gemaakt voor het verwerken van het enorme koppel dat Scania’s 770 pk V8 produceert. Ondanks het feit dat hij tot 3.800 Nm koppel aankan, heeft hij exact dezelfde afmetingen en hetzelfde gewicht als de G33. Hoe wordt hij gemaakt?


“Het draait vooral om metallurgie, het kiezen van extremere staalkwaliteiten en het toepassen van technologieën zoals polijsten en shot peening (glansparelstralen) om de hardheid en duurzaamheid van bepaalde vitale onderdelen te vergroten”, zegt Mats Henriksson, Development Engineer bij Scania R&D. “We hebben ook extra oliekanalen toegevoegd voor de meest cruciale onderdelen, maar dat is alles – het basisontwerp van de G-serie is op zichzelf al erg stevig”.

De versnellingsbakken uit de G-serie zijn 60-70 kg lichter dan de versnellingsbakken die ze vervangen, voornamelijk door de volledig aluminium behuizing en de kleinere afmetingen. Een ander belangrijk resultaat is een lager geluidsniveau, een vereiste om aan toekomstige regelgeving te voldoen. Het schakelen op deze geautomatiseerde versnellingsbakken gebeurt met pneumatische actuators. Door het gebruik van asremmen hebben de ingenieurs van Scania het aantal synchronisaties kunnen verminderen, waardoor er ruimte is vrijgekomen voor bredere tandwielen.

LEES OOK
Erinion, opgericht door Scania, levert kant-en-klare laadoplossingen voor elektrische vrachtwagens

G38CM of G38CH biedt de juiste mogelijkheden voor Scania-klanten die met 770 pk V8’s werken. Het omgaan met GTW’s van 64 ton of meer in zware toepassingen zoals bosbouw, mijnbouw of onder heuvelachtige en/of ruwe wegomstandigheden is de perfecte match voor het ‘power couple’: Scania’s 770 pk V8 in combinatie met een G38 Scania Opticruise versnellingsbak.

“De G-serie en de functies ervan waren een revolutie ten tijde van de introductie, en dat is het nog steeds als je het mij vraagt”, zegt Bo Eriksson, Product Manager, Scania Trucks. “De trekker biedt alle klantwaarden die je je maar kunt wensen, terwijl hij tegelijkertijd flexibel is en geschikt voor een breed palet aan toepassingen en werkzaamheden waar veel paardenkracht en koppel bij komt kijken. Trekkers voor zwaar transport zullen zeker profiteren van de G38. Het is de ultieme toevoeging als het gaat om uitgebalanceerde prestatiestappen in het modulaire Scania-systeem”.

De versnellingsbakken uit de G-serie kunnen ook worden besteld als HD-versies (Heavy Duty) en de G38 is daarop geen uitzondering. De G38CH wordt geleverd met een breder planetair tandwiel voor nog meer robuustheid. Het verhoogt het vermogen om een hoog koppel op de aandrijfas aan te kunnen, ook onder de meest veeleisende wegomstandigheden (meestal waar geen “wegen” zijn).

LEES OOK
Jenniskens Kraanverhuur schaft twee imposante Scania trucks aan

De G38 versnellingsbak is korter dan de meest gebruikte Scania versnellingsbak voor hetzelfde type werk op dit moment, de GRSO926. Een verschil is dat de G38 slechts één ingebouwde koppelbeperking heeft: maar liefst 100 Nm motorvermogen wordt bij een bepaalde versnelling en een bepaald toerental afgesloten, iets wat de chauffeur nauwelijks zal merken. De G38 heeft 14 versnellingen vooruit, waaronder een superkruipversnelling en een prise directe, en de mogelijkheid om maximaal 8 versnellingen in te stellen voor achteruit rijden.