Van der Steen Reiniging & Transport groeit flink. Dat komt ook terug in het wagenpark van de specialist in het reinigen, onderhouden, repareren, keuren en legen van onder- en bovengrondse containers. Van der Steen heeft het afgelopen jaar drie custom-made Volvo FM-trucks aan de vloot toegevoegd, die zijn geleverd door BAS Truck Center.


Je staat er waarschijnlijk niet bij stil als je glas, papier, plastic, textiel, gft of ander afval in een verzamelcontainer gooit. Er gaat echter een hele wereld schuil achter het inzamelen van dit type afval. In die wereld speelt Van der Steen Reiniging & Transport een vooraanstaande rol. Het bedrijf uit Sint-Michielsgestel is specialist in het legen, reinigen, onderhouden, repareren en keuren van onder- en bovengrondse containers.

“In 2005 besloot ik voor mezelf te beginnen. Ik heb nooit ook maar een seconde spijt gehad en ben trots op wat we hebben opgebouwd.”

Van één truck naar een elftal

Onder leiding van selfmade ondernemer Harm van der Steen is het bedrijf de afgelopen twee decennia uitgegroeid tot een vooraanstaande speler, met opdrachtgevers in binnen- en buitenland.

Harm van der Steen

“In 2005 besloot ik voor mezelf te beginnen als transporteur. Al vrij snel zocht ik de uitdaging waardoor we ons gespecialiseerd hebben in containerreiniging. Niet veel later zijn we het complete containeronderhoud gaan verzorgen. Het is specialistisch werk en je komt echt op allerlei plekken. Ik heb nooit ook maar een seconde spijt gehad en ben trots op wat we hebben opgebouwd. In 2005 begon ik met één truck en inmiddels bestaat het bedrijf uit twintig man personeel en hebben we een vloot van elf trucks en negen bussen.”

Nieuw: multifunctionele Volvo FM

Van der Steen breidde het wagenpark het afgelopen jaar uit met drie custom made Volvo FM-trucks. De nieuwste aanwinst in de vloot is een Volvo FM 330 4×2-trekker met 23 tonmeter HIAB-autolaadkraan. “Een nieuwe configuratie in ons wagenpark”, zegt Van der Steen.

LEES OOK
Rumping levert bouwmaterialen elektrisch met Volvo FM Electric

“Dit is een multifunctioneel voertuig, waarmee we zowel containers ophalen als op locatie kunnen keuren en repareren. In sommige gevallen mogen we de periodieke keuring en reiniging van containers niet op locatie doen vanwege de beperkte ruimte. In dat geval zetten we deze truck in met een diepbed-oplegger waar we vier containers rechtop op kunnen vervoeren. Die containers halen we op en brengen we dan naar een locatie in de buurt waar we de ruimte hebben om te keuren. Hoewel het een behoorlijke combinatie is, kunnen we toch vrijwel in ieder nauw straatje komen. De oplegger heeft namelijk een Tridec stuursysteem en is radiografisch bestuurbaar. Daarnaast zetten we deze truck ook standalone in voor keuringen of reparaties op locatie. In dat geval zetten we er een ballastbak op en fungeert het voertuig als servicetruck. Op de kraan zit een AWC-3M combiblok, waarmee we alle types ondergrondse containers kunnen optillen.”

Containers efficiënt reinigen

Andere nieuwe aanwinst is een Volvo FM 420 8×2 met HIAB-autolaadkraan en een BekkerLaGram reinigingsopbouw. Van der Steen: “Dat is een one-stop-reinigingsmachine. Met deze machine kunnen we in één werkgang zowel de container als de betonput waar de container in staat reinigen. Vroeger hadden we twee trucks nodig voor dit soort klussen: één voor het wassen van de container en één voor het reinigen van de put. Sinds 2016 kunnen we dit, dankzij de speciale opbouw, met de inzet van één truck doen. Met dit voertuig kunnen we 2000 liter water meenemen dat we op locatie tot 80 graden kunnen verwarmen. De reinigingsmachine scheidt het afval van het afvalwater zodat dit gescheiden gestort kan worden. Daarnaast is er voldoende capaciteit om een behoorlijke hoeveelheid afval te laden dat nog in de container zit. Als dan alles schoon is voeren we meteen de keuring en het preventief onderhoud uit.”

LEES OOK
Spruijt Transport vergroot het laadvolume met Volvo FH X-Low-trekker met megatrailer

“De Volvo FM is een ideale truck voor inzet in stedelijk gebied. Vanuit de cabine heb je als chauffeur ruim zicht en dus een goed overzicht.”

Nieuw inzamelvoertuig

Eerder nam Van der Steen al een nieuwe Volvo FM 420 8×2 tridem met autolaadkraan en haakarmsysteem in gebruik. “Met dit voertuig legen we containers voor verschillende opdrachtgevers. Deze truck heeft een 23 tonmeter HIAB-autolaadkraan en een Multilift-haakarmsysteem zodat we eenvoudig kunnen wisselen tussen een inzamelperscontainer en een glascontainer. Dit is voor ons het tweede voertuig in deze configuratie. Een tridem asopstelling biedt de meest optimale gewichtsverdeling over de assen en biedt bovendien uitstekende wendbaarheid in stedelijke gebieden dankzij de drie gestuurde assen van de vier in totaal.”

‘De service bij BAS is echt top’

Van der Steen Reiniging & Transport heeft elf trucks in de vloot, waarvan inmiddels het merendeel Volvo-trucks. “Negen jaar geleden is de eerste Volvo-truck gekomen en sindsdien hebben we bij vervanging of uitbreiding steeds vaker gekozen voor Volvo Trucks. Belangrijke reden is de service van BAS Truck Center in Veghel. We zitten in een zeer specialistische markt met zeer specialistische voertuigen. Als een truck uitvalt, dan hebben we geen vervangend voertuig en dan kunnen twee mensen niet aan het werk. Dat kan dus niet en bij BAS Truck Center begrijpen ze dat heel goed. Gelukkig komt het niet vaak voor, maar als wij bellen dan wordt er ook daadwerkelijk direct tijd vrijgemaakt om het issue op te lossen. Die service is echt top. Als bedrijf kijken we ook continu naar de toekomst: hoe kunnen we verder blijven innoveren? Welke kansen biedt elektrisch? BAS organiseert regelmatig interessante sessies waar je kennis kunt ophalen en binnen de organisatie is er altijd wel iemand die een antwoord heeft op jouw vraag. BAS is voor ons in alle opzichten een betrokken en betrouwbare partner voor ons wagenpark.”