Clicky

dinsdag 17 september 2024 - 08:35 uur
Transport GmbH
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsITA breekt per direct met Ivo van Hove na onderzoek werkcultuur

ITA breekt per direct met Ivo van Hove na onderzoek werkcultuur

AMSTERDAM – Internationaal Theater Amsterdam (ITA) verbreekt per direct de samenwerking met de Vlaamse regisseur Ivo van Hove. Dat heeft algemeen directeur Clayde Menso van ITA woensdag gemeld. Het besluit is “in goed overleg” genomen. Ook de raad van toezicht van ITA treedt per direct in zijn geheel terug.

Van Hove was sinds 2001 verbonden aan ITA. De aanleiding voor deze stappen zijn twee externe onderzoeken naar grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer bij het gezelschap. Hieruit bleek dat de werkcultuur binnen ITA jarenlang “niet voldoende veilig en inclusief is geweest”.

De 65-jarige regisseur was tussen 2001 en 2023 artistiek directeur van ITA. Sinds september 2023 was hij nog als regisseur en adviseur aan het gezelschap verbonden. Zijn contract liep nog tot eind 2025. Eerder zei de regisseur “diep geraakt” te zijn door de externe onderzoeken.

Zijn woordvoerder laat woensdag weten dat Van Hove ITA “erkentelijk” is voor de kans die hij kreeg om met het team internationaal erkende artistieke successen te boeken. “Maar ook om zakelijke veranderingen te realiseren, onder meer met de bouw van de Rabozaal achter het bekende klassieke pand aan het Leidseplein.” Volgens de woordvoerder is “in goed onderling overleg” besloten om de samenwerking te beëindigen. “Dit om zo ruimte te maken voor een volgende fase in de ontwikkeling van ITA.”

LEES OOK
FNV wil strengere regels tegen ongewenst gedrag op werkvloer

Volgens ITA-directeur Menso heeft het gezelschap na de publicatie van de rapporten “rust, herstel en vernieuwing nodig”. Het terugtreden van Van Hove en de raad van toezicht biedt “ruimte voor de cultuuromslag die de organisatie nu nodig heeft.”

ITA heeft, zoals in de statuten staat, de gemeente Amsterdam gevraagd om zo snel mogelijk een nieuwe raad van toezicht te formeren. De huidige raadsleden blijven volgens ITA beschikbaar om zorg te dragen voor een goede en soepele overdracht naar de nieuwe raad.

Het gezelschap zegt de gemeente Amsterdam en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW) doorlopend op de hoogte te houden van de stappen die worden gemaakt om een betere werksfeer te creëren. De ITA-directeur zegt dat het gezelschap “in gesprek is” met de acteurs die als klokkenluiders dienden voor de twee onderzoeken.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Boeing komt met reeks kostenbesparingen vanwege fabrieksstaking

SEATTLE - Boeing voert een reeks kostenbesparingen door omdat zo'n 33.000 medewerkers in fabrieken van de vliegtuigbouwer rond Seattle en Portland sinds vrijdag het...
×