Clicky

donderdag 12 september 2024 - 18:11 uur
Transport GmbH
HomeMEER NIEUWSCriminaliteitDouane onderschept 6 miljoen sigaretten en 4500 kilo shag in Rotterdamse haven

Douane onderschept 6 miljoen sigaretten en 4500 kilo shag in Rotterdamse haven

ROTTERDAM – Tijdens een controle in de Rotterdamse haven heeft de Douane een grote partij illegale tabak aangetroffen. Het gaat om 6 miljoen sigaretten en 4500 kilo shag. De controle vond plaats op 20 juli 2024.

De Douane trof deze partij aan tijdens een controle met speurhonden. Deze vondst is het resultaat van onderzoek van het Combiteam Smoke en het Intelligence Accijns team van het tactisch centrum van de Douane. Hoewel de vondst op 20 juli 2024 gedaan werd, wordt deze nu bekend gemaakt in het kader van het onderzoek. Dit onderzoek is na de vondst uitgevoerd door het Combiteam Smoke.

Niet toegestaan op de Nederlandse markt

Tijdens de controle troffen Douaniers ruim zes miljoen illegale sigaretten aan. Het ging om zogenoemde ‘illicit whites’. Dit zijn sigaretten die buiten de Europese Unie (EU) in bepaalde markten zijn toegestaan, maar hier niet als legitiem merk erkend worden. Naast de sigaretten werden ook 9000 pakjes shag aangetroffen. Dit is zo’n 4500 kilo shag. Als de shag en sigaretten op de Nederlandse markt waren terechtgekomen was de staat ruim 3,9 miljoen euro aan accijns misgelopen.

LEES OOK
600 kilo cocaïne aangetroffen in container met klassieke auto’s

Samenwerken in de strijd tegen illegale tabakshandel

De Douane voert samen met de FIOD en het Openbaar Ministerie (OM) een strijd tegen de illegale handel in tabaksproducten. Het Combiteam Smoke is het samenwerkingsverband waarin wij dit doen.

Toezicht op accijnsgoederen

Accijns is een zogenoemde indirecte belasting op de verkoop of het gebruik van bepaalde goederen. In Nederland moet accijns betaald worden over bijvoorbeeld tabak, alcohol en brandstoffen (minerale oliën). De Douane is verantwoordelijk voor het innen van deze belasting en draagt deze af aan de Staat. Ook houdt de Douane toezicht op accijnsgoederen. Van de opbrengst van deze en andere belastingen betaalt de overheid belangrijke zaken. Denk aan scholen, ziekenhuizen, maar ook veiligheidsdiensten als politie en brandweer.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

A2

Aanrijding met meerdere vrachtwagens op A2 [+video]

ROSMALEN-WEST - Op de A2 heeft donderdagmiddag een aanrijding plaatsgevonden waarbij meerdere vrachtwagens zijn betrokken. Twee van de vrachtwagens kunnen niet meer zelfstandig verder rijden...
×