Clicky

zaterdag 21 september 2024 - 21:50 uur
Transport GmbH
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsEconomische groei Israël zwakker dan economen hadden verwacht

Economische groei Israël zwakker dan economen hadden verwacht

JERUZALEM – De Israëlische economie is in het tweede kwartaal minder hard gegroeid dan economen hadden verwacht. De oorlog in Gaza blijft duidelijk drukken op de economie.

Het Israëlische statistiekbureau schat dat de economie van het land in het tweede kwartaal omgerekend met 0,3 procent is gegroeid. Volgens een peiling van persbureau Reuters rekenden economen in doorsnee op meer dan 1 procent groei.

De Israëlische economie moet het de laatste tijd vooral hebben van de binnenlandse consumentenbestedingen, bedrijfsinvesteringen en overheidsuitgaven. De export is flink weggezakt.

Arbeidskrachten

“De economie heeft moeite om te herstellen van de oorlog”, constateert een econoom van de firma Leader Capital Markets. Dat komt volgens hem vooral door aanbodproblemen en niet zozeer door het wegvallen van de vraag.

Volgens de econoom heeft Israël sinds het uitbreken van de oorlog in oktober vorig jaar onder meer last van een gebrek aan Palestijnse arbeidskrachten. Die werkten veel in Israël, bijvoorbeeld in de bouw.

LEES OOK
Media: Israël stelde VS op de hoogte van plannen voor aanval Iran

Toeristen

Het statistiekbureau heeft zijn eerdere schatting van de groei in het eerste kwartaal wel naar boven bijgesteld. Uitgaande van de gegevens die nu bekend zijn ging de economie in de eerste drie maanden van het jaar meer dan 4 procent vooruit. Eerder werd nog uitgegaan van een plus van 3,4 procent.

In het slotkwartaal van 2023, de periode waarin de oorlog begon, kende Israël daarentegen 4,8 procent economische krimp. De oorlog zette toen ook de consumentenbestedingen sterk onder druk. Verder kreeg Israël er toen mee te maken dat toeristen massaal wegbleven.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

MAN 6×6 knijperauto voor Wessel Duin Dienstverlening

CASTRICUM - Wessel Duin dienstverlening uit Castricum nam zaterdag zijn MAN TGS 6x6 met Wierda wide spread in ontvangst. De MAN is opgebouwd met...
×