Clicky

donderdag 12 september 2024 - 01:42 uur
Transport GmbH
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsPorsche helpt bij redding noodlijdende accuproducent Varta

Porsche helpt bij redding noodlijdende accuproducent Varta

STUTTGART – Sportwagenbouwer Porsche helpt mee aan de redding van de noodlijdende Duitse batterijen- en accuproducent Varta. Het Duitse automerk stemde er dit weekend mee in om aandeelhouder te worden van Varta. Dat levert het nodige geld op, waardoor Varta in staat is om een deal te sluiten met zijn schuldeisers.

Volgens het plan krijgen de maker van de elektrische Taycan-sportwagen en de huidige grootaandeelhouder Michael Tojner elk ongeveer 32 procent van het bedrijf in handen. Daarmee is een investering van in totaal 60 miljoen euro gemoeid, waarvan de helft van Porsche zou komen.

De Oostenrijkse ondernemer Tojner verliest hierdoor de meerderheid van de aandelen. Verschillende kredietverstrekkers, de schuldeisers, krijgen op hun beurt de controle over ongeveer 36 procent van het bedrijf en Varta verdwijnt van de beurs.

Draadloos

Voor Porsche is het voortbestaan van Varta belangrijk. Zaterdag kondigde het automerk tevens aan dat het een meerderheidsbelang krijgt in Varta’s accudochter V4Drive Battery, die de zogeheten lithium-ioncellen maakt die worden gebruikt in de hybride 911 Carrera GTS van Porsche.

LEES OOK
Porsche verkoopt minder auto's door zwakke vraag China

De geschiedenis van Varta gaat terug tot 1887. Een aantal jaar geleden hadden investeerders nog veel vertrouwen in het bedrijf, omdat ze erop gokten dat het zou profiteren van de vraag naar oordopjes en andere kleine draadloze apparaten.

Banen schrappen

Maar een combinatie van een zwakkere vraag in belangrijke markten en hogere kosten heeft gezorgd voor financiële problemen. Vorig jaar kondigde Varta al aan achthonderd banen te schrappen, wat neerkwam op ongeveer 17 procent van het totale personeelsbestand.

Volgens de deal die nu met schuldeisers is gesloten wordt de schuld van Varta teruggebracht van 485 miljoen naar 200 miljoen euro. Dat gebeurt door middel van een schuldkwijtschelding. Ook krijgt het bedrijf langer de tijd om bepaalde leningen terug te betalen. Daarnaast is afgesproken dat Varta ook weer een nieuwe lening krijgt.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Burgemeester Heerlen maakt zich zorgen over de herinvoering van grenscontroles

HEERLEN - De burgemeester van de Limburgse gemeente Heerlen maakt zich zorgen over de herinvoering van grenscontroles die maandag in Duitsland start. "Dit gaat...
×