Clicky

donderdag 12 september 2024 - 01:44 uur
Transport GmbH
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsFranse acteur Alain Delon (88) overleden

Franse acteur Alain Delon (88) overleden

PARIJS – De Franse acteur Alain Delon is op 88-jarige leeftijd overleden. Dat laten zijn kinderen weten aan het Franse persbureau AFP. “Hij is thuis in Douchy vreedzaam gestorven, in het bijzijn van zijn drie kinderen en zijn familie”, staat in een verklaring. De nabestaanden hebben om privacy gevraagd.

Delon wordt gezien als een van de grootheden van de Franse cinema, maar zijn eerste filmrol dankte hij aan zijn goede looks. Rondhangend bij het filmfestival in Cannes, werd de toen 21-jarige Delon in 1957 opgemerkt door de regisseur Yves Allegret bij wie hij als mysterieus-elegante jongeling in hetzelfde jaar zijn debuut maakte in ‘Quand la femme s’en mêle’. Delon had geen formele acteursopleiding genoten, maar zijn verleden bij de Franse elitetroepen kwam hem in de decennia die volgden goed van pas bij de vele ‘policiers’ waarin hij later speelde.

Een van Frankrijks beroemdste acteurs, geboren op 8 november 1935, had geen makkelijke jeugd. Hij woonde in verscheidene pleeggezinnen, werd zes keer van school gestuurd en tekende op zijn 17e bij het Franse leger.

LEES OOK
Lex Gaarthuis en Gijs Staverman nieuwe presentatoren ochtend- en middagshow van Radio 10

Vuurwapens

Hoewel onder critici de acteerprestaties van Delon zijn hele carrière een onderwerp van discussie bleven, was de zwoelkijkende Fransman een lieveling van veel grote regisseurs in de jaren ’60. De dan weer jongensachtig onschuldige, dan weer donkere en cynische Delon bereikte al in het begin van zijn loopbaan grote hoogtes in onder meer ‘Rocco e i suoi fratelli’ (1961) en ‘Il Gattopardo’ (1963) van de Italiaan Luchino Visconti. In Frankrijk maakte Delon naam in onder meer ‘Les Félins’ van René Clément en het populaire ‘Melodie en sous-sol’ met acteur Jean Gabin en ‘Le Samouraï’ van Jean-Pierre Melville.

In de jaren ’70 produceerde Delon een groot aantal ‘crimi’s’ en politiefilms waarin hij ook zelf speelde. Het vermakelijke Borsalino (1970) was daar een van de eersten van. Bijna tien jaar later maakte hij nog een aantal ‘serieuze’ films, onder meer ‘Un Amour de Swann’ (naar Marcel Proust) en ‘Notre Histoire” waarvoor hij in 1985 twee Césars binnensleepte. De carrière van de acteur begon aan het einde van de jaren ’80 tekenen van slijtage te vertonen. Zijn latere films kregen slechte kritieken.

LEES OOK
Schoonmaker trein raakt onwel en overlijdt, collega in ziekenhuis

Van de acteur was al bekend dat hij ernstig ziek was en hij stond onder curatele. De politie deed dit jaar ook huiszoeking bij Delon en nam tientallen vuurwapens in beslag.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Burgemeester Heerlen maakt zich zorgen over de herinvoering van grenscontroles

HEERLEN - De burgemeester van de Limburgse gemeente Heerlen maakt zich zorgen over de herinvoering van grenscontroles die maandag in Duitsland start. "Dit gaat...
×