Clicky

maandag 16 september 2024 - 21:27 uur
Transport GmbH
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsIn zes maanden 360 wolvenaanvallen, bijna net zoveel als in heel 2023

In zes maanden 360 wolvenaanvallen, bijna net zoveel als in heel 2023

DEN HAAG – Dit jaar hebben wolven al bijna evenveel schapen en andere dieren aangevallen als in heel 2023. In de eerste zes maanden van 2024 zijn 360 aanvallen op dieren geregistreerd, tegen 399 in heel vorig jaar. Dat blijkt uit een analyse van het ANP op basis van gegevens van BIJ12. Deze organisatie handelt voor de provincies wolvenzaken af.

De stijging doet zich vooral voor in de noordoostelijke provincies, met name in Gelderland. In de eerste zes maanden van 2024 heeft de wolf al 166 keer toegeslagen, tegenover negentien keer in dezelfde periode vorig jaar. Gelderland telt nu vijftig meer bevestigde aanvallen dan in heel 2023.

In het zuiden van het land namen de aanvallen juist wat af. In 2024 zijn in de provincie Noord-Brabant in het eerste halfjaar slechts vijf aanvallen van wolven geregistreerd, tegenover minstens elf in de voorgaande jaren.

Tegemoetkoming

In vrijwel alle gevallen hadden de landeigenaren geen hek of schrikdraad om hun grond staan of andere preventieve maatregelen genomen om schade door wolven tegen te gaan. Dat wolven steeds vaker toeslaan, komt doordat er ook steeds meer wolven in Nederland leven. Anderhalf jaar geleden telden we 29 wolven, afgelopen winter waren het er 51.

LEES OOK
Iets minder faillissementen in maart, relatief de meeste in sector vervoer en opslag

Veehouders die schade lijden door wolvenaanvallen, kunnen een tegemoetkoming krijgen. In de eerste zes maanden van 2024 betaalden de provincies al ongeveer 100.000 euro meer aan schadevergoedingen aan boeren dan in dezelfde periode vorig jaar. Dit bedrag kan nog stijgen, omdat nog niet bij alle claims duidelijk is of de boer recht heeft op een tegemoetkoming.

Niet verplicht

Eind juli meldde het ANP dat in de eerste drie maanden van 2024 drie keer zoveel wolvenaanvallen plaatsvonden als in diezelfde periode een jaar eerder. BIJ12 heeft nu bijna alle meldingen over het eerste halfjaar van 2024 verwerkt.

Het aantal aanvallen kan in werkelijkheid nog hoger zijn. Het is namelijk niet verplicht om een aanval aan BIJ12 door te geven. Ook zijn alleen aanvallen meegeteld waarbij helemaal zeker is dat de schade door een wolf is aangericht. Er is van nog zeker zestig gevallen die plaatsvonden in de afgelopen twee maanden niet bekend of een wolf verantwoordelijk was voor de aanvallen.

LEES OOK
Verzuim onder conducteurs door ongeval komt 'vaak voor', ziet CBS
ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Boeing komt met reeks kostenbesparingen vanwege fabrieksstaking

SEATTLE - Boeing voert een reeks kostenbesparingen door omdat zo'n 33.000 medewerkers in fabrieken van de vliegtuigbouwer rond Seattle en Portland sinds vrijdag het...
×