Clicky

donderdag 12 september 2024 - 01:45 uur
Transport GmbH
HomeMEER NIEUWSCriminaliteitBurgemeester sluit bedrijfspand Moerdijk na grote vondst drugs in telescoopkraan

Burgemeester sluit bedrijfspand Moerdijk na grote vondst drugs in telescoopkraan

MOERDIJK – De burgemeester van Moerdijk sluit met ingang van 5 september aanstaande het bedrijfspand waar eind juni een grote hoeveelheid drugs werd ontdekt in een telescoopkraan die stond geparkeerd bij het bedrijf.

De Zeehavenpolitie Zeeland-West-Brabant trof de 3.000 kilo cocaïne met een straatwaarde van zo’n 220 miljoen euro op 28 juni aan.

De Zeehavenpolitie Zeeland-West-Brabant startte eerder een onderzoek nadat er verschillende verdachte situaties bij het bedrijf werden waargenomen.

Het opsporingsteam van de Zeehavenpolitie stelde al snel vast dat het betreffende bedrijf zwaar materieel vanuit Zuid-Amerika naar Nederland importeerde. Toen via de haven in Antwerpen een grote telescoopkraan werd ingevoerd, viel de politie binnen bij het bedrijf en trof in de kraan de cocaïne aan.

Op grond van de Wet Damocles (artikel 13b Opiumwet) is de burgemeester bevoegd tot het sluiten van panden en daarbij behorende terreinen als aannemelijk is dat drugs worden verkocht, afgeleverd of verstrekt, of als drugs voor die doelen aanwezig zijn. Het sluiten van een pand is echt nodig.

LEES OOK
Douane geeft controles van lading korter van tevoren aan bedrijven door

De burgemeester sluit het pand na een overtreding van de Opiumwet door de huurder van het pand. Uit het onderzoek is niet gebleken dat de verhuurder van het pand betrokken was bij de overtreding.

Naast het bestuursrechtelijke traject loopt er ook een strafrechtelijk onderzoek, waarin de huurder als verdachte is aangemerkt.

Burgemeester Moerkerke onderstreept nogmaals het belang van het mainportprogramma: “De Moerdijkse zeehaven is een belangrijk internationaal knooppunt. Er komen goederen uit alle windhoeken en vanaf hier bevoorraden we het Europese achterland en verder. Criminele organisaties zien daarin kansen. Misbruik van de haven is niet acceptabel, voor drugscriminelen is geen plaats in Moerdijk. Deze vangst toont maar weer eens aan hoe belangrijk het is dat er genoeg mensen en middelen zijn voor het veilig en weerbaar maken van de haven.”

Het Mainportprogramma Zeehavens Zeeland – West-Brabant heeft als doel zeehavens weerbaar te maken tegen ondermijnende criminaliteit én criminelen aan te pakken, zodat het veilig werken en goed ondernemen is. Het is de gezamenlijke aanpak van de gemeenten Vlissingen, Borsele, Terneuzen en Moerdijk, Politie, Openbaar Ministerie, Douane, Koninklijke Marechaussee, Belastingdienst en de havenbedrijven North Sea Port en Port of Moerdijk.

LEES OOK
Verdachten in Spanje en Nederland aangehouden voor drugshandel en witwassen
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Burgemeester Heerlen maakt zich zorgen over de herinvoering van grenscontroles

HEERLEN - De burgemeester van de Limburgse gemeente Heerlen maakt zich zorgen over de herinvoering van grenscontroles die maandag in Duitsland start. "Dit gaat...
×