Clicky

donderdag 12 september 2024 - 01:47 uur
Transport GmbH
HomeTRANSPORTNIEUWSWegvervoerHoe zit het met aansprakelijkheid bij een ongeval met een vrachtwagen?

Hoe zit het met aansprakelijkheid bij een ongeval met een vrachtwagen?

[advertorial]

Het kan je zomaar overkomen, je bent op de weg aan het rijden met je auto of met de fiets, maar de grote reusachtige vrachtwagen heeft jou net over het hoofd gezien. Hierdoor ontstaat een botsing en je bent aangereden. Aangereden worden  met een vrachtwagen is niet alleen heel eng, maar je houdt er ook zeker veel schade aan over. Een vrachtwagen is namelijk een groot voertuig met veel kracht. Hieronder lees je precies hoe het precies zit met de aansprakelijkheid als je betrokken raakt bij een ongeval met een vrachtwagen.

1. Risico op een ongeval

Wanneer je in de buurt van een vrachtwagen rijdt, fietst of loopt, dan is het altijd verstandig om goed op te letten. Een risico op een ongeval is natuurlijk altijd aanwezig en daarom is het goed om een paar dingen helder te hebben. Zo kan het zijn dat je wordt aangereden door vrachtwagen, terwijl je niks bijzonders deed. Ook kan het zijn dat je in de dode hoek van de vrachtwagen hebt gezeten, het is dan van belang om dit natuurlijk te voorkomen. Een vrachtwagen heeft namelijk een grote dode hoek, alles in die hoek kan hij niet zien.

Zorg daarom dat je altijd contact maakt zodat hij je heeft gezien. Een vrachtwagenchauffeur kan ook minder snel remmen dan een personenauto. Als bestuurder moet je hier ook rekening mee houden, zorg dat je vroegtijdig remt en niet roekeloos gaat rijden. Zo is het risico minder groot. Toch kan het gebeuren dat je in een ongeluk terechtkomt, wat nu?

LEES OOK
Aanrijding met twee vrachtwagens in Stompetoren [+foto's]

2. Aansprakelijkheid bij een ongeval met een vrachtwagen

Bij een ongeluk wordt er altijd gekeken wie de schuldige is en wie het ongeval heeft veroorzaakt. Diegene noemen we aansprakelijk, hij of zij is verantwoordelijk voor het letsel en de schade die het ongeval heeft veroorzaakt.

Bij een vrachtwagen ongeval is dit echter anders. Ben je onder de vijftien jaar, dan is de vrachtwagen sowieso aansprakelijk. Natuurlijk is de vrachtwagen niet aansprakelijk als de vijftienjarige zelf de fout maakt en het ongeluk veroorzaakt. Dit moet echter wel bewezen kunnen worden. Mocht je ouder zijn dan vijftien dan is de vrachtwagenchauffeur voor vijftig procent aansprakelijk. Als je zelf wel roekeloos hebt gereden en daardoor het ongeluk hebt veroorzaakt, dan kun je altijd nog aansprakelijk worden gesteld. Het is dus over het algemeen zo dat de vrachtwagen altijd aansprakelijk is, tenzij anders kan worden bewezen.

3. Schade van een vrachtwagen

Mocht er veel schade zijn na een ongeval met een vrachtwagen, dan is het natuurlijk van belang dat je hulp krijgt om hiermee om te kunnen gaan. De impact van een vrachtwagen is namelijk een stuk groter dan de impact van een personenauto. Het is daarom van belang dat je gebruik kunt gaan maken van een schadevergoeding. Er zijn echter wel een aantal factoren waar je rekening mee moet houden. Toch is het wel prettig als je een tegemoetkoming krijgt, vooral als je blijvend letsel aan het ongeval hebt overgehouden. Bij een letselschadevergoeding is het wel goed om te kijken of je hier recht op hebt.

LEES OOK
Persoon aangereden op N366 bij AZC Ter Apel [+foto]

Het is dus slim om hiervoor een specialist in te schakelen die je een handje kan helpen bij dit soort zaken. Kijk via Smart Letselschade wat jij terug kunt krijgen, zodat je op een goede manier wordt geholpen en dat je je geen zorgen hoeft te maken over geld. Ook is het gemakkelijk aangezien je op die manier zeker weet dat het via de juiste weg wordt geregeld. Het is natuurlijk niet te hopen dat jij of een van je kinderen slachtoffer wordt van een ongeval met een vrachtwagen. Toch kun je dit niet uit de weg gaan en is het prettig als je op een juiste manier wordt geholpen in deze moeilijke tijd.


Dit was een gesponsord artikel. De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Bent u ook geïnteresseerd in de mogelijkheden om een gesponsord artikel te plaatsen? Neemt u vrijblijvend contact op

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Burgemeester Heerlen maakt zich zorgen over de herinvoering van grenscontroles

HEERLEN - De burgemeester van de Limburgse gemeente Heerlen maakt zich zorgen over de herinvoering van grenscontroles die maandag in Duitsland start. "Dit gaat...
×