Clicky

maandag 16 september 2024 - 21:45 uur
Transport GmbH
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsIran verwerpt Europese oproep tot terughoudendheid

Iran verwerpt Europese oproep tot terughoudendheid

TEHERAN – Iran heeft een oproep van Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk tot terughoudendheid tegenover Israël verworpen. De boodschappen “ontbreken politieke logica en zijn in strijd met de beginselen van het internationaal recht”, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De spanningen in de regio zijn opgelopen door een dodelijke aanval op Ismail Haniyeh, de politieke leider van Hamas, vorige maand in Teheran. Iran houdt Israël verantwoordelijk voor het doden van Haniyeh en belooft wraak. De drie Europese landen drongen maandag in een gezamenlijke verklaring aan op kalmte vanuit Teheran.

De Franse president Emmanuel Macron, de Duitse bondskanselier Olaf Scholz en de Britse premier Keir Starmer riepen op “af te zien van aanvallen die de regionale spanningen verder zouden doen oplopen en de kans op een staakt-het-vuren en de vrijlating van gijzelaars in gevaar zouden brengen”. Ook verklaarden de leiders dat Iran en diens bondgenoten verantwoordelijk worden gehouden voor “acties die deze kans op vrede en stabiliteit in gevaar brengen”.

LEES OOK
Netanyahu: protest rond songfestivaldeelname Israël antisemitisme

Een woordvoerder van het Iraanse ministerie stelt dat de landen met hun verklaring Iran vragen niet te reageren op “een schending van zijn soevereiniteit en territoriale integriteit”. Ook vindt de woordvoerder het kwalijk dat ze zich niet uitspreken tegen Israël. Parijs, Berlijn en Londen zouden volgens de woordvoerder “voor eens en altijd moeten opkomen tegen de oorlog in Gaza en het oorlogszuchtige gedrag van Israël”.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Boeing komt met reeks kostenbesparingen vanwege fabrieksstaking

SEATTLE - Boeing voert een reeks kostenbesparingen door omdat zo'n 33.000 medewerkers in fabrieken van de vliegtuigbouwer rond Seattle en Portland sinds vrijdag het...
×