Clicky

dinsdag 10 september 2024 - 18:35 uur
Transport GmbH
HomeMEER NIEUWSFinancieelEconomen voorzien flinke rentedaling in komende anderhalf jaar

Economen voorzien flinke rentedaling in komende anderhalf jaar

DEN HAAG – De rentetarieven van de Europese Centrale Bank (ECB) kunnen komende anderhalf jaar waarschijnlijk flink zakken. Kenners voorspellen tot eind volgend jaar wel zes renteverlagingen. Dat betekent waarschijnlijk dat bijvoorbeeld de hypotheekrente en spaarrente in Nederland eveneens omlaag zullen gaan.

Economen die zijn geraadpleegd door financieel persbureau Bloomberg verwachten dat de ECB de rente sneller gaat verlagen dan eerder gedacht. Ze gaan voorlopig uit van een renteverlaging per kwartaal en denken dat de zogeheten depositorente van de ECB in december volgend jaar al op 2,25 procent zal zitten.

Dat betekent bijna een halvering ten opzichte van het niveau van enkele maanden terug. Eerder voorspelden de kenners nog dat een dergelijk niveau pas in het tweede kwartaal van 2026 zou worden bereikt.

Leenkosten

De ECB begon in juni al met het verlagen van de leenkosten. De centrale bank heeft vanaf midden 2022 in een recordtempo de rente verhoogd om de hoge inflatie te bestrijden. Maar inmiddels is de inflatie alweer een stuk gezakt, waardoor de rentetarieven weer omlaag kunnen.

LEES OOK
Miljardenverlies voor Deutsche Bahn, mede door stakingen

De laatste tijd lijken de economische vooruitzichten daarnaast te verslechteren. Daarmee is er voor de beleidsmakers bij de ECB een extra reden om de rente snel te verlagen, aldus Bloomberg. Een hogere rente zet namelijk een extra rem op de economie.

Geldverstrekkers

Hypotheekadviseur Van Bruggen Adviesgroep zag onlangs al enkele geldverstrekkers een kleine renteverlaging doorvoeren. “Doordat de rentes op de financiële markten licht gedaald zijn, is er in principe ruimte ontstaan voor een verlaging bij de hypotheekrentes”, stelde hypotheekexpert Oscar Noorlag.

Maar de invloed van de verlagingen op de gemiddelde hypotheekrente is nog wel beperkt. Noorlag denkt dat de geldverstrekkers elkaar goed in de gaten houden. “Pas als enkele geldverstrekkers serieuze renteverlagingen doorvoeren, zal de rest waarschijnlijk volgen.”

Spaarrente

Wanneer de spaarrente gaat dalen is lastig te voorspellen. Financieel directeur Bas Brouwers van Rabobank stelde vorige week dat de spaarrente over het algemeen vertraagd de marktrente volgt. Maar tegelijk benadrukte hij dat het niveau van de spaarrente ook van andere factoren afhangt. Dan gaat het bijvoorbeeld om de concurrentie op de markt.

LEES OOK
Gemiddelde hypotheekrente op laagste niveau in twee jaar

Banken zullen voor de spaarrente dus eerst ook veel naar elkaar gaan kijken. Mogelijk zijn de grote Nederlandse banken extra huiverig om hun spaarrentes te verlagen. Eerder was er vanuit de politiek kritiek dat ze hun spaarrentes te weinig hadden verhoogd.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Tusk noemt het “onacceptabel” dat Duitsland strengere grenscontroles wil invoeren

WARSCHAU - De Poolse premier Donald Tusk noemt het "onacceptabel" dat Duitsland strengere controles aan de grens wil invoeren. Tusk zegt dat hij snel...
×