Clicky

dinsdag 10 september 2024 - 09:33 uur
Transport GmbH
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsAmbassade herhaalt oproep: vertrek uit Iran en ga er niet heen

Ambassade herhaalt oproep: vertrek uit Iran en ga er niet heen

TEHERAN – De Nederlandse ambassade in de Iraanse hoofdstad Teheran roept Nederlanders in Iran opnieuw op het land te verlaten, nu dat nog op een veilige manier kan. De ambassade wijst erop dat de veiligheidssituatie in Iran “zeer onvoorspelbaar” is, en dat de kans op escalatie van het conflict tussen Iran en Israël “verder is toegenomen”.

Ook Nederlanders die van plan zijn naar Iran te gaan krijgen “met klem” het advies om dat niet te doen. De kleurcode voor Iran staat al jaren op rood (‘niet reizen’). De ambassade zegt dat het wellicht niet meer lukt Iran te verlaten als de situatie verder verslechtert, en dat vluchten van en naar het land kunnen worden geschrapt.

“Ga er niet vanuit dat de Nederlandse overheid u dan kan helpen het land te verlaten”, zo meldt de ambassade. “Of u uit Iran vertrekt of niet, is uw eigen keuze en verantwoordelijkheid. Stel uw besluit niet uit tot het laatste moment. Voorkom dat u onnodige risico’s loopt.”

LEES OOK
Turkije veroordeelt 'schandelijke moord' op Hamas-leider Haniyeh

Constante afweging

Ambassadepersoneel blijft wel in de Iraanse hoofdstad. “Afschaling in Teheran is op dit moment niet aan de orde”, zegt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. “De veiligheid van onze mensen is daarbij prioriteit. Om veiligheidsredenen communiceren wij pas op het moment zelf of achteraf als we veiligheidsmaatregelen nemen. En dat is natuurlijk een constante afweging tussen de veiligheid en een adequate bezetting voor deze situatie.”

Het is niet bekend hoeveel Nederlandse diplomaten in Iran zijn. Het ministerie doet daar nooit uitspraken over.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Ebusco wil 36 miljoen ophalen bij aandeelhouders

DEURNE - De Brabantse fabrikant van elektrische bussen Ebusco wil 36 miljoen euro aan nieuw kapitaal ophalen bij aandeelhouders. Het bedrijf uit Deurne heeft...
×