Clicky

dinsdag 10 september 2024 - 05:34 uur
Transport GmbH
HomeTRANSPORTNIEUWSScheepvaartVan cokehandel verdachte havendirecteur Bulk Terminal Zeeland (BTZ) wijst naar mededirecteuren

Van cokehandel verdachte havendirecteur Bulk Terminal Zeeland (BTZ) wijst naar mededirecteuren

BREDA – Een van de van drugshandel verdachte directeuren van het overslagbedrijf Bulk Terminal Zeeland (BTZ) wijst naar zijn twee mededirecteuren en tevens medeverdachten.

Volgens Jacco G. wist hij helemaal niks van de jarenlange omvangrijke drugshandel die via de haven in Vlissingen zou hebben plaatsgevonden. Zijn broer René G. en collega Ko de K. zouden de boosdoeners zijn, zei hij donderdag in de rechtbank in Breda waar de eerste, voorbereidende zitting plaatsvond.

De drie Zeeuwen worden verdacht van invoer van cocaïne uit Zuid-Amerika, valsheid in geschrifte en deelname aan een criminele organisatie. De drugs zaten onder meer verstopt in scheepsladingen vanuit Brazilië met sojabonen, schroot, zand of kolen.

Jacco G. (59), broer René G. (56) en de 43-jarige De K. werden op 6 mei opgepakt bij een actie van de politie en de FIOD. Volgens Jacco had hij geen enkele weet van wat zijn mededirecteuren uitspookten. “Het miljoenenbedrijf en zijn levenswerk zijn vernietigd”, zei zijn advocaat. “Hij ontvangt zijn straf nu al voordat hij veroordeeld is.”

LEES OOK
Maandagavond verscherpt toezicht in haven van Vlissingen na vondst cocaïne

Het Openbaar Ministerie is echter een totaal andere mening toegedaan. Volgens de officier van justitie wist Jacco wel degelijk overal van, hij was de financiële man, de andere twee onderhielden de criminele contacten. “Jacco moest bewust buiten schot worden gehouden, met als doel dat hij het bedrijf voort kon zetten als de andere twee gepakt zouden worden.”

De rechtbank ziet voldoende ernstige bezwaren om alle drie de verdachten voorlopig nog in de cel te laten. De volgende zitting is op 31 oktober. Ook dan zal de zaak nog niet inhoudelijk worden behandeld.

Politie en justitie hield het bedrijf al jaren in de gaten. De directeuren werden afgeluisterd en er zou ook sprake zijn geweest van een politie-infiltrant. BTZ is vorige maand door de burgemeester van Vlissingen voor de duur van een jaar gesloten.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Geheime archiefstukken Bijlmervliegramp na decennia openbaar

DEN HAAG - Nabestaanden en andere belangstellenden krijgen 32 jaar na de Bijlmervliegramp inzage in archiefstukken over de dodelijke vliegtuigcrash. Een deel van het...
×