Clicky

dinsdag 10 september 2024 - 05:27 uur
Transport GmbH
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsEU noemt Oekraïense aanval in Koersk vorm van zelfverdediging

EU noemt Oekraïense aanval in Koersk vorm van zelfverdediging

BRUSSEL – De Europese Unie vindt de Oekraïense operaties in de Russische regio Koersk een vorm van zelfverdediging. Oekraïne vecht een “legitieme verdedigingsoorlog”, zegt een woordvoerder van de Europese buitenlandchef Josep Borrell. Het land mag zich verdedigen ook door “de vijand te treffen op zijn grondgebied”.

De EU kan rekenen op de “volledige steun voor Oekraïne in de legitieme zelfverdediging tegen de agressie” van Rusland, aldus de woordvoerder. Die steun is “politiek, financieel, humanitair, diplomatiek en militair”.

Rusland heeft de noodtoestand uitgeroepen in Koersk. Volgens het Russische ministerie van Defensie hebben zo’n duizend Oekraïense militairen een aanval uitgevoerd op het gebied.

De Oekraïense krijgsmacht heeft vooralsnog niets gezegd over activiteiten in Koersk. Wel leek president Volodymyr Zelensky donderdagmiddag in een toespraak naar de aanvallen te verwijzen.

“Iedereen kan zien dat het Oekraïense leger in staat is om te verrassen en resultaten te boeken”, zei de president bij de presentatie van een nieuwe app die de krijgsmacht veel papierwerk moet besparen. “Dit is te zien op slagveld, waar onze soldaten niet alleen de overweldigende macht van de bezetters weten te weerstaan, maar die ook vernietigen op een manier die noodzakelijk is om Oekraïne, onze staat en onafhankelijkheid, te beschermen.”

LEES OOK
NAVO-chef zegt Orbán toe dat eis voor steun Rutte in orde komt
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Geheime archiefstukken Bijlmervliegramp na decennia openbaar

DEN HAAG - Nabestaanden en andere belangstellenden krijgen 32 jaar na de Bijlmervliegramp inzage in archiefstukken over de dodelijke vliegtuigcrash. Een deel van het...
×